Voor ik geld inzet op een ezel..

Na de duidelijke nee tegen de associatie-verdragsversie in het referendum, gingen er bij de PvdA niet lang er na stemmen op om de kiesdrempel omhoog te gooien of referenda zelfs te verbieden. Het verbaasde me wel enigszins. Een land waar alleen met instemming gereageerd wordt door politici als we het met hen eens zijn? Dat moeten we toch niet willen Partij van de Arbeid?

Het akkoord hield gewoon te weinig rekening met gewone burgers in zowel Oekraïne als Nederland. Het ging teveel over (weersproken) voordelen voor Oekraïne en verondersteld voordeel voor multinationals en te weinig over de voordelen die gewone mensen zouden hebben, terwijl er heel veel nadelige gevolgen konden optreden.

Het is alsof ze je vragen heel veel geld in te zetten op een blinde en kreupele ezel tijdens een paardenrace met volbloed-paarden met daarbij als argument dat de ezel zielig is. Ja: die ezel is zielig en voor zijn en de opvang van andere blinde en kreupele ezels wil je best misschien een euro per maand aan hulp geven, maar tijdens een weddenschap zet je niet 200 euro in op die ezel als je wilt winnen.

Daar moet bij een aangepaste verdragstekst meer rekening mee gehouden worden en Mark en zijn van Gertje overgenomen trouwe hond Samson moeten de nee zien als een wapen om er een beter akkoord voor ons uit te slepen. Ja: Oekraïne is zielig, maar voor ik er serieuze bedragen op durf in te zetten, moet die blinde ezel eerst op eigen benen kunnen staan en om mee te kunnen doen, moet ik zeker weten dat hij in ieder geval ziet waar hij loopt, zodat hij de goede kant op rent.