Rot maar op…

Sylvia Peters 25 apr 2016

Ik ben boos, geïrriteerd, teleurgesteld en nog veel meer van die negatieve dingen. En met mij, vele anderen. En waarom? Gewoon omdat het niet kan en mag gebeuren.

Afgelopen zaterdagavond is Ebru Umar opgepakt in Turkije. Een columniste die zich vaak negatief uitlaat over de moslim, Turkije en Erdogan. Ze laat veel stof opwaaien, zeker onder de moslims en de trouwe Erdogan volgers. Natuurlijk mogen zij ook hun mening geven en is het geoorloofd om de woorden van Ebru te veroordelen. Ook ik ben niet altijd een fan van haar. Als jij het ook anders ziet, dan is dat jouw goed recht. Maar dat recht heeft Ebru ook. Het leverde haar in de loop der jaren veel bedreigingen, aanklachten en zelfs fysiek geweld op. Maar Ebru ging niet opzij.

Grappig genoeg heeft Ebru zelf Turkse roots. Diezelfde afkomst heeft haar nu in de problemen gebracht. In haar huis in Turkije, werd de Nederlandse Ebru door de Turkse politie opgehaald. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het misschien een beetje dom om tijdens je verblijf in Turkije dit land zo te tarten. Persvrijheid staat daar niet hoog in het vaandel, dat had ze kunnen weten. Maar goed, laten we dit wijten aan de Nederlandse invloeden. Die vrijheid blijkt toch echt niet te matchen met de lange arm van Turkije, die keer op keer bewijst niet geschikt te zijn voor aansluiting bij de EU.

Wat me extra zorgen baart, zijn de reacties zoals op Twitter. Waar ik dacht dat onze NederTurken, gewoon één van ons waren, blijkt dat ineens bij velen niet het geval te zijn. Ze juichen om de Ebru actie van Turkije. Zeggen niet loyaal te zijn aan Nederland, maar slechts aan Erdogan. Er zijn er zelfs die toegeven hier enkel en alleen te zijn voor het ‘brood op de plank’ en de islamisering.
Dan zijn er ook nog de mensen die dit aangrijpen om hun haat uit te spreken voor iedere buitenlander en het ‘onkundig’ handelen van het kabinet. Iedereen lijkt wel ergens ontevreden over te zijn. De opinie wordt steeds grimmiger.

Is dat wat we onze kinderen willen bieden? Een land waar haat de boventoon voert? Nee toch? Dus zullen we er met elkaar iets aan moeten doen. We hebben een duidelijk beeld nodig voor waar Nederland voor staat en wie zich hierin niet kan aanpassen, die rot maar op. En dan heb ik het niet alleen over de allochtonen. Ook de geboren en getogen Jan Klaassens die alleen maar kunnen zeuren en haten, kunnen hun koffer pakken.