Relativeren voor het Ventileren

Sinds zondagmiddag 17 april rond een uur of kwart over twee zit voetbalminnend Nederland in een complete meltdown. Oorzaak is de aan Ajax gegeven penalty door scheidsrechter van dienst Danny Makkelie. Hoewel het er uitzag als een riskante tackle, werd de bal wel degelijk gespeeld. De penalty die omgezet werd tot de o zo belangrijke gelijkmaker bleek dus onterecht toegekend te zijn. Nu vallen de woede en het onbegrip van de Domstedelingen absoluut te begrijpen. Een overwinning in Amsterdam, wat na de thuiswedstrijd en de bekerfinale voor hun dé wedstrijd van het jaar is, is ze ontnomen door een scheidsrechterlijke dwaling. Dit zou zomaar eens de beslissing in de titelstrijd kunnen zijn, dus is de woede bij iedereen die PSV een warm hart toedraagt ook niet geheel ongegrond.
Toch is naar mijn mening de ontstane klopjacht op scheidsrechter Makkelie onterecht. Een discutabele beslissing op een cruciaal moment in zowel een wedstrijd als een competitie is altijd reden tot ophef, laat dat duidelijk zijn. Maar er wordt hem verweten persoonlijk te hebben gehandeld en dat hij er niks van bakt gezien eerder gemaakte foutjes. Dan is de meest Kromme redenering nog niet genoemd, namelijk die van een complottheorie dat FC Utrecht de wedstrijd nooit zou mogen winnen van de KNJ ehh.. KNVB.
Maar kijk de beelden die al zo vaak herhaald zijn nou nog eens een keer terug, en beeld je in dat je in de zwarte kicksen van meneer Makkelie staat. Wat blijkt is dat zijn zichtveld op de situatie beperkt is, op basis hiervan beoordeelt hij de situatie in een split-second. De uitleg van de gebeten hond voor de camera’s van de NOS was dan ook plausibel.
De klopjacht op de persoon Danny Makkelie is niet rechtvaardig. Het probleem beperkt zich niet tot de scheidsrechter als persoon. Hoe vaak moet het nog fout gaan voor er wordt ingegrepen door de hoge, machtige organen binnen het voetbal? In een tijd waar er camerastandpunten vanuit iedere hoek van het stadion zijn is er nog steeds geen sprake van beeldondersteuning voor de scheidsrechters. Dit is een kwalijke zaak, maar minstens net zo kwalijk zijn de uiterst kinderachtige reacties die ik voorbij heb zien komen. De teleurstelling is begrijpelijk, maar een persoon moet eerst relativeren voordat hij gaat ventileren.