Pants on fire! En meer politieke onzin…

WJFioole 19 apr 2016

Ik ben een redelijk slechte volger van de politiek, te veel onzin als je het mij vraagt. Ik volg eigenlijk alleen de Amerikaanse presidentsverkiezingen, al is dat boven alles via www.politifact.com. Politifact is een website die de uitspraken van Amerikaanse politici controleert en waardeert op het waarheidsgehalte dat ze bezitten. Het mooie is vooral dat de site niet zomaar wat roept, maar hun waarderingen onderbouwt en bewijst. Zeker nu er presidentsverkiezingen komen is dat hilarisch. Hadden we dit maar in Nederland!

Politifact heeft drie meters, alle drie zouden wij ook moeten hebben: de Truth-O-meter, Obameter en de Flip-O-meter.
De Truth-O-meter kijkt wat het waarheidsgehalte is van een uitspraak die een politici heeft gedaan. Dit kan worden gescoord op een schaal van zes: True, Mostly True, Half True, Barely True, False en Pants on Fire. Zoek op de site gerust Donald Trump even op, slechts 8% van zijn uitspraken zitten in de True en Mostly True categorieën, precies 60% in de False en Pants on fire! Ik stel voor dat we deze scores ook voor de Nederlandse politici bijhouden. Doe je vijf uitspraken in de False en/ of Pants on fire categorie, dan wordt je zonder wachten of wachtgeld uit je functie ontheven. Politici die zich dan nog bezig willen houden met drogredenaties en populistische retoriek moeten in ieder geval zorgen dat de argumenten feitelijk juist zijn.
De Obameter moet voor het huidige kabinet natuurlijk de Rut-me-ter worden (of zoiets, verzin een naam), maar de Nederlandse versie hiervan moet er komen. De Obameter houdt van 514 beloftes die Obama heeft gemaakt bij of deze zijn behaald. Hij heeft er zo’n 400 geheel of via een compromis gerealiseerd. Niet slecht lijkt me. Laten we dat ook als maatstaf voor de Nederlandse ministers gebruiken: 80% van de beloftes nakomen, anders komt er zeker geen volgende termijn. Zo voorkomen we dat de blik te snel op de volgende verkiezingen komt te liggen in plaats van op het inlossen van de gedane beloftes.
Tot slot moeten we echt ook de Flip-O-meter invoeren. Dit is het instrument waarmee politifact meet of politici van standpunt gewijzigd zijn. No Flip, Half Flip en een Full Flop zijn de mogelijkheden. Natuurlijk, iedereen kan het wel eens mis hebben en van mening veranderen, maar doe je dat een derde keer, dan ben je een Flop en mag je naar huis.

Goed! Waar kan ik een referendum aanvragen om van deze voorstellen een wet te maken?