Op stap met de collectebus

irisbleeker 19 apr 2016

Ieder jaar loop ik, samen met oudste dochter en niet te vergeten onze 2 groene bussen, de collecte voor het Reumafonds. Ieder jaar verbaas ik me weer over hoe onbeschoft sommige mensen kunnen zijn, zelfs je eigen buurtgenoten. Natuurlijk weet ik hoe irritant het is als je net in de pannen staat te roeren, of het eten op tafel zet, of in een geanimeerd gesprek met je disgenoot en dan gaat de bel en staat er weer zo’n vervelende collectant voor de deur! Maar wij kiezen bewust dit vervelende tijdstip uit zodat we niet voor een dichte deur komen te staan. Maar ja, ook al zijn er op dat tijdstip veel mensen thuis, nog steeds kun je dan voor een dichte deur staan.. Een paar voorbeelden van een avondje collecteren.

Ik sta voor de deur en bel aan, zie boven aan de trap een mevrouw die aan het stofzuigen is, zij hoort de bel niet. Dochterlief roept “Maham er staat iemand voor de deur”. Mevrouw kijkt door het raam, ziet mij staan met mijn groene bus, ik hoor haar tegen haar dochter zeggen; “Laat maar bellen hoor, niet opendoen!” Vervolgens klop ik nog even op het raam, ze kijkt mij aan en wuift mij weg als een ongewenste vlieg.
Ander voorbeeld; na twee keer aanbellen wordt er een gordijntje voor het raam open geschoven. Hoofdschuddend kijkt de man mij aan, de deur wordt niet eens open gedaan. En het laatste voorbeeld; ik zie een stel samen eten, compleet met fles wijn en kaarsje erbij. Maar wanneer ik aanbel wordt er niet open gedaan. Ik zie slechts de fles wijn en de kaars staan, waar de mensen zijn gebleven mag Joost weten, onder de tafel? En dan gaan we het verder maar niet hebben over de mensen die gireren, hier absoluut niet aan meedoen of vragen of dat geld überhaupt wel terecht komt bij het Reumafonds.

Gelukkig zijn er ook een boel buurtgenoten die wel opendoen en iets over hebben voor de collecte. Ik heb echt alle respect voor uw veiligheid en privacy, maar is het nou echt zoveel moeite om open te doen en iets in de bus te doen? Alleen al voor de tijd en moeite die genomen wordt door uw buurtgenoot om te collecteren. Want weet u, wij zijn ook maar gewoon vrijwilligers die, ook tijdens onze etenstijd, op pad gaan voor de medemens!

Als er weer eens een collectant bij u aanbelt zou ik zeggen zucht even diep, open uw deur en tast even in uw buideltje (bij de voordeur ..scheelt weer tijd), wij zijn namelijk al blij met ieder muntje! Dank u wel!