Open brief aan de heer Erdoğan

Jan van Oranje 13 apr 2016

Beste meneer de President van Turkije,

Onlangs heeft uw vicepremier uit uw naam de Duitse regering verzocht de heer Jan Böhmermann aan te klagen wegens ‘zware misdaad tegen de menselijkheid’. Mijn eerste gedachte was dat mijn oosterbuur minimaal een van de daders van een bomaanslag was of zoiets. Of een beul van IS. Het bleek echter te gaan om een door de cabaretier Böhmermann gemaakt satirisch filmpje waarin hij u een pedofiele geitenneuker noemt.

Ik kan er niets aan doen, maar ik krijg bij een dergelijke omschrijving het beeld voor ogen van een man die zich stelselmatig vermaakt met jonge geitjes. Nu is het natuurlijk niet echt netjes dat u, zonder enig bewijs, uitgemaakt wordt voor geitenneuker. Laat staan voor een pedofiele geitenneuker. U eist dan ook dat de Duitse aanklager tot vervolging van de maker van het filmpje overgaat, vanwege het beledigen van een bevriend staatshoofd. Dat schijnt in Duitsland strafbaar te zijn.

Welnu, meneer Erdoğan, ik denk persoonlijk dat u zich de Turkse ogen uit uw kop moet schamen. Dit is satire. En satire is een in Europa algemeen geaccepteerde kunstvorm, waarbij op humoristische wijze maatschappelijk kritiek wordt gegeven. Misschien gaat de desbetreffende satirist wat ver, maar het blijft satire. Echter niet volgens u. U bent de mening toegedaan dat dit valt onder ‘zware misdaad tegen de menselijkheid’. U vindt het schijnbaar wel satire om een journalist die nog maar verkeerd gaapt het zwijgen op te leggen, tegenstanders van uw regering te martelen, soms met de dood tot gevolg, bevriende naties voor miljarden op te lichten en onschuldige vluchtelingen te gebruiken om uw privé bankrekening te spekken. Maar dat vind ik nou juist misselijkmakende voorbeelden van ‘zware misdaden tegen de menselijkheid’.

Persoonlijk vind ik u een nietsontziende dorpsgek met waanideeën die zelfs in de middeleeuwen al ouderwets waren. Het veelvuldig schenden van de mensenrechten in uw land, vermeerderd met uw beledigingen tegen alles wat Europees is en uw debiele denkwijze, maken het dat het satirisch bedoelde filmpje meer een belediging is voor de geit in kwestie dan voor u. Het zou mij namelijk niets verbazen als u werkelijk, een beetje stiekem in de hoek van het stalletje, af en toe een lammetje neukt om deze daarna in een döner kebab te verwerken. Ik zou u dan ook graag een keer de hand willen schudden. Mijn linkerhand. Inderdaad, die waar ik mijn kont mee afveeg.

Ik zie het proces graag tegemoet

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl