Say it loud, I’m kortpittig and proud!

Matthijs Meulblok 13 apr 2016

Misschien is het een van de meest gemaakte grappen. Gehele online community’s zijn opgericht vanwege dit doch wel bijzondere fenomeen. Ik heb het dan natuurlijk over de ‘Kortpittig’ types in de samenleving die belachelijk worden gemaakt. Toen ik voor het laatst checkte had de Facebookpagina ‘Kortpittig’ bijna 173.000 duimpjes omhoog. En ja, ook ik ben een van de vele schuldige likers van het fenomeen. Toch twijfel ik aan mezelf. Ik ben me schuldig gaan voelen, maar waarom?
Het kortpittige type kenmerkt zich aan een kort en pittig kapsel, het is een vrouwelijk persoon. Vaak met een bril. Je vindt ze over het algemeen met een boodschappenwagentje of reistrolley uit de ANWB-winkel op pad, struinend over de Margriet Winterfair of een andere Huishoudbeurs. Vrouwen van een zekere leeftijd die graag bonnetjes knippen met hun soortgelijke kortpittige vriendinnen, terwijl ze de laatste roddels uit GTST op het Viva-forum bespreken.
Wat fascineert menig mens toch zo aan dit kortpittige type? Ze voelen zich hip met glitterplaatjes van Hyves die ze kopiëren naar Facebook. Ze quilten lappendekens alsof hun leven er vanaf hangt en brengen menig tijd door op diverse beurzen waar ze gratis pennen mogen meenemen en geïnteresseerd luisteren naar een Tell-Sell-meneer. Is dit dan zo bijzonder? Is dit wat er verkeerd is aan de wereld?
Nog belangrijker is misschien de vraag: wie geeft mij het recht om hen te bekritiseren? We lijken steeds meer in de omgekeerde wereld te leven. De samenleving gaat zo snel dat het kortpittige type de tijd niet meer bij kan houden.
De kortpittige dames verlangen naar een gevoel van nostalgie. Vroeger was alles beter. Zo’n verleidelijk kort kapsel zoals Felien dat heeft in de Andrélon-reclame ziet er heus niet zo verkeerd uit. Haar moeder had waarschijnlijk ook een kort kapsel, maar niet zo pittig. Dat was nog niet hip genoeg. Als Felien het zo goed kan hebben, dan mag ik er ook nog zijn.
Ik heb respect voor de vrouwen die zich durven te onderscheiden. Ik wil daarom een pleidooi maken waarmee het kortpittige vrouwtje geëerd mag worden. Want ja! Jij mag er ook zijn Ans, Hennie en ook Joke. Ik vind je trolley stoer en wil ook graag de ANWB-ledenkorting om een handig heuptasje te kopen. Neem van deze langharige jonge vent aan, diep van binnen zijn we allemaal een beetje kortpittig.
Daarom wil ik sorry zeggen tegen alle kortpittige dames die trots zijn op hun leven. Say it loud, I’m kortpittig and proud!