mythische figuren, wat als?

Van mythische figuren als de visachtige zeemeerminnen tot de half mens en half paard centaurs, is er jaren lang al een discussie over het bestaan van deze figuren. Bepaalde mensen vragen zich al jaren af of deze figuren ooit geleefd hebben of dat de verhalen over de mythische figuren uit de duim zijn gezogen door verhalen vertellers in de middeleeuwen.

In Japan is er bewijs gevonden van een mythische figuur genaamd ‘Kappa’. Een menselijk gevormde schildpad die in Japan erg berucht is voor het eten van kinderen die te dicht bij bepaalde wateren kwamen. De ontdekkers beweren dat de opgegraven voet en arm behoren tot de lichaamsdelen van een Kappa.

Er is wel een aanleiding tot het geloven van mythische figuren, maar is dat wel genoeg? Misschien is er wel een logische verklaring voor alles. De verhalen over de kraken zou kunnen ontstaan, doordat vaarders uit de middeleeuwen reuze inktvissen ontdekte of dat bewoners van Indonesië beweerde dat het eiland Komodo wemelde van draken, omdat ze komodovaranen als draakachtige zagen. Het ontstaan van deze mythische figuren is misschien ontstaan, doordat de mensen van toen bang waren voor het onbekende.

Wat als alle verhalen over mythische verzonnen waren? Wat voor doel zouden de bedenkers van de verhalen hebben? Door de jaren heen hebben verhalen over mythische figuren mensen bang gemaakt. Het zou schippers van vroeger hebben kunnen weerhouden om hun werk te doen door de waarschijnlijk verzonnen zeemonsters en zouden de kinderen van vroeger bang hebben gemaakt en daardoor zouden die kinderen niet meer buiten durven te spelen. Gelukkig was het effect van de waarschijnlijk verzonnen mythische figuren niet alleen negatief. Verhalen van de mythische helden zoals Achilles of Hercules zouden veel mensen kunnen hebben geïnspireerd en zo mensen hebben geholpen om naar een grotere doel te streven. De helden zouden voor de kinderen van vroeger een rolmodel kunnen zijn geweest en zo kinderen hebben kunnen beïnvloeden om dapper en medelevend te zijn.

Aan het eind is wel nog steeds de vraag of mythische wezens echt bestaan. Voor ons zou het erg logisch zijn dat mythische figuren niet bestaan. Er is tot nu de dag nooit een echt mythische wezen gezien, maar wat als mythische wezen altijd onder ons geleefd hebben. Zou je dan anders naar de realiteit gaan kijken?