“Duitsers maken geen grappen”

Niels Hermkens 15 apr 2016

De arm van Erdogan reikt bijna net zover als zijn ehm.. tenen.
Pik zou ik niet willen zeggen want dat pikt hij waarschijnlijk niet, maar lang zijn ze.
Voordat je het weet struikel je erover! De tochtstrip van Europa.
Je moet er even overheen stappen, maar dan kom je bij de mat waar je de vluchtelingenproblematiek onder kan vegen. Hele busladingen vol afgekeurde asielzoekers down the rabbit hole (lees: terug naar Syrië).
Die mat en tochtstrip liggen pal onder de poort naar Europa; Turkije.
Bondskanselier Angela Merkel struikelde er pas nog over, vandaar dat ze nu wat last heeft van hoofdpijn, maar geen zorgen hoor. Als Margaret Thatcher ‘The Iron Lady’ was dan is Angela’s hoofd toch op z’n minst van veredeld staal. Hier en daar wat metaalmoeheid, maar dat is slechts slijtage.
“Het was maar een grapje!” verontschuldigt Jan Böhmermann zich onder druk van Angela.
“Duitsers maken geen grappen!” antwoordt Erdogan resoluut.
Voor de een is Turkije een prachtige vakantiebestemming, voor de ander een met zichzelf worstelend niemandsland tussen het relatief vrije westen en de slagvelden van Syrië en omliggende landen.
De EU had aan Turkije geopolitiek gezien een bufferzone totdat Minister van der Steur vergat de deur achter zich te sluiten. Hij werd op het matje geroepen: “Het tocht hier, Gerard Adriaan!” roept men vanuit de kamer. “We hebben die strip daar niet voor niets liggen!”
Ik verbaas me erover dat Turkije in gevecht is met zoveel vijanden tegelijk:
IS, de Koerden, lastige journalisten, de eigen kritische bevolking, Rusland.. en het begint me te dagen dat de Turkse regering er op slinkse wijze in lijkt te slagen al deze instabiele factoren in zijn voordeel te gebruiken. De vluchtelingen die Turkije “terugneemt” zijn de voet in de deuropening naar de EU, waar Turkije graag toe wil behoren, vooral met de hete adem uit het zuiden in de nek. “Kom, laten we de tochtstrip weghalen en de deur openzetten, het is hier super mooi weer vanwege de Arabische lente” belooft Erdogan, wiens ambtstermijn nog duurt tot 2021.
Wie er tegen die tijd op het Europese pluche zit weten we nog niet maar ik hoop dat het iemand is met ruggengraat want de man waar ze allerlei schimmige deals mee zullen moeten sluiten kennen we o.a. als de man die in 2013 en 2014 de protesten in zijn land op bloedige wijze neersloeg met 22 doden als gevolg.