De Duitse humor van Erdogan

Sepouh 21 apr 2016

Heb je dat wel eens, een dilemma of gedachtenspagaat waar je kruis letterlijk pijn van gaat doen? Ik heb mij nooit in een spagaat gewaagd maar het lijkt erop dat ik een spier ga scheuren door mijn gedachten van de afgelopen weken. Toch hoop ik dat Angela Merkel een flinke scheur in haar naad overhoudt nadat ze besloot Erdogan toestemming te geven om een klacht tegen humorloze Duitse komiek Bohmermann in te dienen. Nu worden er vaker tevergeefs pogingen gedaan om het Duitse stereotype over de nationale humor te breken, maar dit filmpje was zo kut dat Bohmermann zichzelf in had moeten leveren. Maar voordat je jezelf schuldig maakt aan het kijken van smakeloze humor, moeten wij wel een aantal dingen weten.

Angela, de vleeswording van de Duitse humor, heeft dus met verwijzing naar een stokoude wet, die nog eerder dan haar laatste vrijpartij is geschreven, Erdogan toestemming gegeven om een aanklacht in te dienen wegens smaad aan het adres van een bevriend staatshoofd. De anarchisten onder ons waren we al kwijt bij de vorige alinea, maar we moeten toch begrijpen en respecteren dat elk kleinzerig staatshoofd zich tot deze wet kan wenden en toch een procedure kan starten. De pijn zit in het feit dat wij deze schurk, dictator, genocide ontkenner, rascist, fascist, fraudeur als evenwaardig handelspartner, dan wel staatshoofd zien. Erdogan is een moderne Hitler, die middels extreem nationalistische handelswijzen zijn egoistische doeleinden wil bereiken. Maar hier in het Westen hebben wij lak aan zijn politiek en wezen betreffende sociale normen en waarden. Als economische en strategische partner laten wij toch toe dat Erdogan zijn dictatoriale politiek ook hier doorvoert.

Erdogan is wel de laatste die over normen, waarden, smaad, menselijkheid etc. mag spreken, maar volgens de wet staat hij in zijn recht. Waarom beklagen wij ons dan niet over hoe deze idioot de Armeense Genocide ontkent en mensenrechten schendt? Hoe kan het zo zijn dat er niemand aangifte doet tegen Erdogan? Turkije heeft lak aan ons, aan het Westen en vooral ook de burgers van het Westen. Onze regeringen, de EU moeten ervoor zorgen dat deze maniacale crimineel aangeklaagd wordt en nooit meer een belangrijke functie bekleed. Helaas blijkt de gewone burger en komiek het Duitse grapje te zijn. Satire aan het adres van Erdogan mag niet meer en hij staat het hardst te lachen. Nou ja, lachen… waarschijnlijk klinkt het net als die vrijpartij van Merkel, donker en grimmig.