Het regent boetes onder het Rijksmuseum

d.habraken 21 apr 2016

’s Ochtends zit ik aan het ontbijt wanneer mijn aandacht getrokken wordt naar een artikel in Het Parool; ‘Amsterdammers krijgen relatief veel verkeersboetes’.

Ik, als kersverse Amsterdammer, was afgelopen zomer met mijn Oldtimer Vespa vanuit Brabant naar Amsterdam gereden. Een heerlijke tocht als je het mij vraagt. Met een aantal extra kilometers op de teller, passeerde ik samen met een vriendin de verschillende musea die A’dam rijk is; o.a. het Rijksmuseum. We waren beide verwonderd over het gebouw en de mogelijkheid om onder het Rijksmuseum door te rijden. Voor ons de perfecte afsluiting van een mooie dag. Diezelfde maand ben ik nog een aantal keer onder het Rijksmuseum door gereden, keer op keer verwonderd door de schoonheid van het gebouw. Ik was me dan ook totaal niet bewust van het feit dat dit verboden is met een Vespa. 
Eerlijk gezegd vind ik het in sommige delen van A’dam nogal verwarrend wanneer ik op het fietspad moet rijden of wanneer ik op de weg dien te rijden. Het bord met dat je op het fietspad moet rijden staat op de afrit zelf, wat vaak aan de late kant is als je de weg niet kent.
Afgelopen oktober was het dan ook feest toen ik vier blauwe enveloppen op de deurmat vond, met elk de inhoud van een boete á €102,-. Vanzelfsprekend heb ik hier direct bezwaar op gemaakt. Als ik direct bij de eerste keer wist dat ik iets fout deed, dan had ik natuurlijk nooit meerdere malen voor deze route gekozen. Ik hield dan ook mijn hart vast voor de blauwe enveloppen die nog door mijn brievenbus zouden vliegen. Eindstand: maar liefst acht boetes in totaal. Mijn bezwaar gaat dan ook uit naar het feit dat ik nooit enige lering heb kunnen trekken van de eerste boetes, maar dit als één gebundelde straf op mijn deurmat is komen vallen. Helaas werd het Hoger Beroep afgewezen, aangezien ooit ergens in de Metro vermeld is dat het verboden is om onder het Rijksmuseum door te rijden. Jammer dat er dan direct verondersteld wordt dat dit algemeen bekend is. En zeg nou zelf; wie ziet er nou zo’n piepklein waarschuwingsbordje staan wanneer er zo’n imposant gebouw voor je staat?

Ik verdiep me opnieuw in het artikel en ergens vraag ik me af of de Gemeente A’dam dit expres doet? Jammer, dat vind ik het zeker. De enige schrale troost die ik mezelf nu maar in probeer te fluisteren is; als arme student heb ik met mijn ruime €800,- aan boetes in ieder geval een klein deel van de renovatie van het Rijksmuseum helpen af te betalen.
Bij deze: nogmaals een waarschuwing!