Waarom u “tegen” wil stemmen (5)

R@lph 21 mrt 2016

Je kunt nooit weten of mensen ontevreden zijn over te weinig voortuitgang in de EU als politieke leiders ver vóór de ‘troepen’ uit onderling bedisselen wat die vooruitgang moet inhouden. Ik heb mensen wel horen klagen dat de EU te ver gaat, met de Britten voorop. Begrijp me goed, Europese samenwerking is prima. Die is na de Tweede Wereldoorlog ook ontstaan met een kleinere groep aan Europese landen. Landen die samenwerken, maken geen oorlog. Vandaar dat eerst de peilers van de wapenindustrie, kolen en staal, onder centraal gezag (EGKS) werden geplaatst. Gevolgd door landbouw, waarmee de voedselvoorziening veilig werd gesteld. Met als EEG paradepaardje de creatie van de gemeenschappelijke markt, waardoor een afzetmarkt ontstond die de eigen binnenlandse ver overstijgt. Vraag is: kan Europese samenwerking ook te ver gaan?

Wat denkt u zelf? Als een algeheel Europees referendum zou worden uitgeschreven – met als vragen: 1. Vindt u dat de EU nog verder uitgebreid moet worden? 2. Vindt u dat de EU nog meer moet gaan bepalen? – wat de meeste burgers dan zouden stemmen… We gaan zachtkens richting de Oekraïne. Daar stonden ze dan, op het Maidan plein in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Misschien voelden de liberalen Guy Verhofstadt en Hans van Baalen zich wel de Lennon en McCartney van een ontluikende revolutie. Ongetwijfeld met een soort “De Val van de Muur Revisited” gevoel. Daarmee hebben ze alle betrokkenen een slechte dienst bewezen. EU en Navo zullen zich nooit sterk maken voor een opstand die het Westen op een ramkoers brengt met Rusland. En het heeft verhoudingen met Poetin nodeloos verhard.

Ik hecht dan meer aan de opinie van die andere liberaal, Frits Bolkenstein. Een opinie met voorspellende waarde. Die komt er in het kort op neer, dat de uitbreiding van EU en Navo richting het voormalige Oostblok contraproductief werkt. Anders gezegd, in plaats van dat een gestaag proces van verbetering op gebied van economie en democratie op gang komt, zorgen de oostwaarts oprukkende EU en Navo (waar een minderheid van EU burgers vóór is) voor een achteruitgang. Rusland grijpt naar machtsmiddelen (o.m. afsluiten van gas naar Oekraïne) die het anders nooit gedaan zou hoeven hebben. Betekent dit dat we ons bij voorbaat de mond laten snoeren? Nee. De EU heeft een verkrampte, huichelachtige houding ten opzichte van Rusland. Want intussen is het wel "business as usual" op gebied van Russische gasleveranties. Volgende keer: MH17.