JOHAN,

klaaso 25 mrt 2016

Je hoeft alleen maar z`n voornaam te noemen en iedereen weet over wie je het hebt,
De man heeft Nederland weer op de kaart gezet door zijn onuitputtelijke talent als voetbalspeler, trainer en visionair. Ook viel hij ons op door zijn onnavolgbare uitspraken en oprechte interesse in de andere mens ondanks hun eventuele handicap
(wat in zijn ogen al snel het geval was).
Over Hem behoor je eigenlijk niet in het verleden tijd te praten, want het voelt of hij nog midden onder ons is.
Hij was de eerste en enige Feijenoordspeler met een Ajax-hart die Feijenoorders in hun hart hebben gesloten en eeuwig dankbaar zullen zijn.
Met dat zelfde Ajax-hart veroverde hij ook Barcelona.
JOHAN, je bracht elke speler of team dat met jou in aanraking kwam tot grotere hoogte door je visie en gevoel hoe het spelletje gespeeld dient te worden. Je kwam en komt nog steeds op voor de zwakkere in de samenleving om deze mensen te beschermen en een toekomst te geven door je foundations.
Over vele grootheden op deze wereld is door geschiedschrijvers geschreven, maar JOHAN schreef zelf geschiedenis door altijd dat jongetje (met bal) uit betondorp te blijven die zijn grote inzichten deelde met een ieder die er open voor stond.
Maar de tegenwoordige tijd drukt ons helaas op de feiten dat je lichaam jou en ons in de steek heeft gelaten (ontwerpfoutje dat jou nooit overkomen zou zijn ;-).
Als je goed kijkt kun je boven de stadions in het land nog de gaten zien die jij in de lucht gesprongen hep bij het vieren van elk gescoord doelpunt. De vreugde voor het spelletje bleef de rode draad in je leven en is dat nog. Michels wacht je daar op en geeft je de fakkel over waarmee je de meest duistere uithoeken van het hiernamaals zult verlichten met je niet te stoppen drang het spelletje ook daar tot een ieder te brengen.
We wisten dat je ziek was, maar dachten dat je eeuwig zou meegaan.
Uitgerekend jijzelf voorspelde dat de mens nooit 200 jaar oud zal worden, alleen al door het simpele rekensommetje te maken dat je dan tot je honderdvijftigste zou moeten doorwerken…
Dit verwees je rechtstreeks naar de prullenbak (Lijkt ons logisch).
Je inzicht was dat van een grootmeester waar niemand aan kan tippen.
De elegantie waarmee je over het veld bewoog (met of zonder de bal), je aanname en balcontrole, je wonderschone doelpunten, de subtiele passing, de gestes die je maakte en sturing op het veld waren uniek en van wereldklasse.
Namens heel Nederland wil ik daar dank voor zeggen