Haastige spoed is zelden goed

Huikjong 18 mrt 2016

Dag meneer die ons voorbij scheurde in zijn dikke BMW met zeker wel 180 kilometer per uur, als het niet meer was, terwijl het pijpenstelen regende. Mijn ouders verklaarden je voor gek en zeiden dat we je wel terug zouden zien in de vangrail langs de snelweg. En de vangrail langs de snelweg, dat is waar we je terug zagen. Van die dikke grijze BMW was nog weinig over, toch wist ik dat jij het was, want jouw kentekenplaat was er nog wel en die herkende ik.
Wat bezielde je om met 180 kilometer per uur of meer over de snelweg te gaan?
Moest je vrouw bevallen, zou je de deal van je leven gaan sluiten, misschien reed je wel onder invloed of had je de auto van pappie meegenomen en wou je even stoer doen? Over de reden kan ik alleen maar speculeren. Maar wat ik wel weet is dat je veel te hard reed en dat jouw auto, voor wat daar nog van over was, langs de snelweg stond. Jouw auto stond daar echter niet alleen.. Je had een andere auto geraakt.
Heb je eigenlijk nagedacht over wat er allemaal kon gebeuren? Je wist waarschijnlijk wel dat je jezelf in gevaar bracht met die snelheid, maar heb je ook een seconde gedacht aan dat je anderen in gevaar bracht, dat je anderen het leven had kunnen ontnemen?
En dat is wat mij nou zo boos maakt. Wat een ieder doet moet hij zelf weten, maar als je iets doet denk dan wel na over de gevolgen, doe het niet zonder enig verstand. Ik word boos als iemand zegt dat hij niet wist dat zoiets als een auto-ongeluk met een andere partij kon gebeuren, terwijl hij daar van te voren over na had moeten denken toen hij zo roekeloos ging rijden. Ik word boos als mensen niet durven te zeggen dat het echt hun fout was, dat ze beter hadden moeten weten. We zijn te druk bezig met het strelen van ons eigen ego, we denken alleen aan ons zelf. Het toegeven van onze fouten doen we niet.
Dus meneer, als je nog eens haast hebt en dat gaspedaal tot de bodem indrukt, denk dan eens even aan de schade die je dan kunt aanrichten. Ik hoop dat je het dan wel laat om zo snel te gaan, want haastige spoed is zelden goed.