De kracht van mantra’s

P.B.Panday 2 mrt 2016

“Hocus pocus, pilatus, pas, ik wou dat de kat uit de boom was.” Een toverspreuk, zin of onzin? Mantra’s zijn ook “toverspreuken”. Het zijn aaneenrijgingen van namen van goden en hun krachten, namen van rivieren, zeeën, bergen, planeten, sterren, elementen, begrippen uit het dagelijkse taalgebruik e.d., afgerond met een zegenwens. Omdat het veelal in het Sanskrit is samengesteld, begrijpt de gewone sterveling er niets van. De klank is indrukwekkend en wordt versterkt door de rituelen er omheen.
In het Hindoeïsme van India is er een uitgebreid systeem opgezet ten behoeve van het gebruik van mantra’s. Mantra’s spelen dan ook een aanzienlijke rol in het leven van de hindoe. Dat begint al in de fase van het besluit van echtparen om een kind te nemen tot ver na het overlijden. Het leven is ingedeeld in zestien fasen en elke fase dient ingeluid te worden met een of meerdere rituelen met name onder het uitspreken van mantra’s. Ofschoon niet een ieder hiervan gebruik maakt, zijn er nog tig andere zaken waarbij rituele handelingen worden voorgeschreven.
Wanneer een “ziek” iemand de hindoe pandit (priester) benadert voor een diagnose, wordt er door middel van de geboortedag en tijd de geboortehoroscoop samengesteld en de invloeden van de hemellichamen bekeken. Volgens de astrologie hebben negen planeten/sterren invloed op ons leven. De zon, de maan, Venus, Mars, Mercurius, Saturnus, Jupiter en de twee maansknopen. Ziektes worden vaak gerelateerd aan de invloeden van deze elementen. “Als je op tijd bent”, zouden deze invloeden in de meeste gevallen preventief en curatief bezworen kunnen worden. Een lucratieve business voor de geestelijken.
Waarom zouden regeringen miljarden in de gezondheidszorg investeren als hetzelfde bereikt zou kunnen worden met een mantra en dan ook nog preventief. Onze zwakke punt is dat wij, in ons streven naar meer en beter, feiten en waarheiden, bewust en onbewust, over het hoofd zien. Het geloof doet er een schepje bovenop. Met het “baat het niet, dan schaadt het niet” principe grijpen wij naar alle middelen om ons proberen te vrijwaren van ziekte en ellende, curatief en preventief.
Het is dan ook niet alleen het systeem te verwijten dat het ons misleid en uitbuit, maar ook onze eigen tekortkomingen. Zolang wij niet de moeite nemen om ons te verdiepen in zaken die ons aangaan, vragen wij om in de zeik genomen te worden, letterlijk en figuurlijk. Dit doet echter niets af aan het feit dat mantra’s gewoon onzinnige toverspreuken zijn.