De dag voordat jij kwam

Jacqueline Oerlemans 19 mrt 2016

De dag voordat jij kwam, had ik een slechte nacht achter de rug. Ik draaide en woelde, kwam maar moeilijk in slaap. Tijdens de nacht werd ik een aantal keer wakker. Baalde, want ik wilde uitgerust zijn op deze dag.

De dag voordat jij kwam, stond ik op tijd op. Slapen lukte toch niet meer. Ik gaf me over. Slapeloosheid had gewonnen. Game over. Ik at een boterham met pure hagelslag extra want ergeren aan niet slapen kost energie en chocolade maakt gelukkig. Ik irriteerde me ook aan mijn ochtendhumeur. Wat mijn ochtendhumeur niet ten goede kwam. En mijn irritatie ook niet. Wat uiteraard niet betekent dat chocolade niet helpt. Maar juist dat de dosering wat verhoogd mag worden.

De dag voordat jij kwam besloot ik niet geheel chagrijnig door te willen brengen. Daarom vroeg ik mijn man of hij nog werk voor me had. Ik ging gewillig met hem mee naar kantoor waar hij die dag alleen verbleef en hielp hem met offertes en archiveren. Tegelijkertijd met de brieven archiveerde ik mijn irritatie. Als werken moet is het irritant. Als het niet persé hoeft offer ik me er graag voor op.

De dag voordat jij kwam vierden we ook nog feest. Het was de verjaardag van ons neefje. We keken hoe hij zijn eerste kaarsje uitblies, gooiden onze armen een paar keer in de lucht en aten taart. Gezelligheid kent geen tijd dus bleven we hangen tot etenstijd en vulden het laatste plekje in onze magen met friet en een klodder mayonaise.

De dag voordat jij kwam ging ik vroeg naar bed. Moe van de dag. Ik keek nog even tv en deed toen het licht uit. Ik wilde op tijd slapen op de dag voordat jij kwam. Ik speelde opnieuw een spelletje met slapeloosheid. Zij stond weer voor. Maar dit keer won ze terecht. En wist ik dat het nog wel een paar jaar kon duren voordat ik weer eens van haar zou winnen.

De dag voordat jij kwam. De dag voordat jij voor het eerst het levenslicht zag, lieve Anne. De dag voordat ik mama werd. Voorgoed. Nu veertien jaar geleden maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was een geen bijzondere dag. Niet het onthouden waard misschien. Maar voor mij een dag die ik nooit zal vergeten. Want het was de dag voordat jij ter wereld kwam enn mijn leven extra kleur gaf.