Woekersalarissen

Woekersalarissen.
Onze nieuwe pensioenbaas moet genoegen nemen met een salaris van 566.000 euro per jaar. Ik heb hem even een bloemetje gestuurd, de arme schat.
Salarisvraagstukken staan weer in het spotlicht omdat het zo’n bende is bij de politie. Ze zitten verlegen om een nieuw opperhoofd. En wat mag zo’n bromsnor dan wel niet kosten?Dat weet geen mens. En dat is ook aan geen gezond mens uit te leggen.
Om een poging te wagen schoppen ze wat jongens wakker, die zich onder in beeld kenbaar maken als ‘managementdeskundige’ of ‘toprecruiter’.
Ik trek een paar blikjes open:
Topsalarissen zijn nodig omdat die mensen een groot risico lopen.
Welk risico? Hetzelfde risico als een 38-jarige man met vier kinderen in zijn laatste tijdelijke contract? Of het risico van gezichtsverlies? Ik heb nog nooit ook maar de lichtste zweem van schaamte op zo’n hoofd gezien.

Topsalarissen zijn nodig omdat die talenten schaars zijn en het risico bestaat dat ze naar het buitenland vertrekken.
Ga dan! Daar liggen we echt niet wakker van.
Nooit heb ik begrepen waarom talent en hebzucht onverkort met elkaar samen moeten gaan.
Niet dat die mensen nou voor een modaal inkomentje moeten werken maar ik vind twee á drie ton ook al heel riant.

Werkelijk de aller ongeldigste premisse werd geleverd door de verzamelaar die in 1 Vandaag mocht uitleggen waarom de toekomstige bromsnor vier keer de Balkenendenorm moest krijgen.
Dat salaris hoort bij deze baan omdat die persoon leiding geeft aan 64.000 mensen. Leidinggeven aan zo’n talrijke groep zou wel eens een stuk makkelijker kunnen zijn dan aan een team van twintig ongemotiveerde medewerkers of een klas vol opstandige pubers.
Op dat niveau geef je geen leiding, daar neem je beslissingen. Met één pennenstreek.

Miljoenen Nederlanders werken zich uit de naad, lopen het risico bij het UWV aan te moeten kloppen, worden aangesproken op verantwoordelijkheden waar ze geen enkele bevoegdheid bij kregen. Zij krijgen geen stuiver bonus als ze struikelen over fouten van anderen of omstandigheden waar ze geen invloed op hebben.
Die miljoenen Nederlanders vinden die Balkenendenorm prima. Onze minister-president geeft leiding aan een land met 17 miljoen inwoners. Dat komt met zijn salaris neer op zo’n 0,02 cent per inwoner, per jaar. Dat vinden wij genoeg.
Want wij Nederlander houden niet van macht. Wij Nederlanders houden niet van status. Wij Nederlanders houden niet van ego.
Wij betalen ons blauw aan schertsfiguren.