“Why did you have to say that!?!”

ennumarudjee 22 feb 2016

Ooit lag ik heerlijk tegen mijn Italiaanse vriend aan gevleid, we gingen al drie maanden met elkaar om, maar een relatie noemden we het niet. In mijn ontspanning bedacht ik me dat ik van hem hield, ik glimlachte daarbij. “Why are you smiling?” vroeg hij, noem het naïef of eerlijk, maar ik antwoordde ”Because I was just thinking that I love you.” Zijn reactie sprak boekdelen: “Oh! No! Why did you have to say that! It was so nice! But now!!” Waarop ik weer beledigd was, want het was niet alsof ik hem ten huwelijk had gevraagd toch? En ik vond het eigenlijk een cadeau dat ik liefde ervoer en dat ik dat ook nog wilde vertellen. Ons samenzijn hield verrassend genoeg niet veel langer stand.
Deze gebeurtenis geeft aan hoe veel moeite we soms hebben met de woorden “Ik hou van je” en het is iets wat ik maar met moeite kan begrijpen.
Aan de ene kant is iedereen het er over eens dat liefde het grootste goed is, “Alles is Liefde!”, aan de andere kant worden we spastisch als we het uit moeten spreken of het richten aan een specifiek persoon.
Ik denk dat we onderweg ergens liefde zijn gaan verwarren met bezitsdrang, dat als ik zeg: “Ik hou van je”, de ander hoort “Ik wil je je vrijheid afnemen, ik wil je opsluiten en je mag nooit meer naar een ander kijken!” Ja, en dan is het begrijpelijk dat we in de kramp schieten. Of: “Ik hou van je” en dan de reactie “Aaargh! Wat wil je van me?!”
Maar is liefde niet slechts een open hart dat een ander open hart ontmoet? Dat is het volgens mij. En dan is er véél liefde, veel meer dan op één persoon gericht kan worden, dan is er liefde voor je ouders, je kinderen, je geliefde, maar ook voor je vriendinnen, vrienden, mogelijk je collega’s…
Zouden we met zijn allen de woorden “Ik hou van je” in ere kunnen herstellen? Open kunnen blijven in het horen van deze woorden? Het lef hebben ze uit te spreken, niet alleen aan die gene bij wie het makkelijk is, maar ook aan de gene waarbij het spannend, doch niet minder waar is?
En ga eens onderzoeken wat deze woorden met je doen, openen ze je of sluiten ze je? En waarom? Als we er achter kunnen komen welke onderliggende thema’s of gedachten aan onvrijheden er achter schuilen kunnen we mogelijk weer verder openen. Hier, lieve lezer ik zal je een onderzoeksopzetje geven, want luister goed en voel; Ik hou van je.