Waarom de grenzen sluiten niet de oplossing is

Vluchtelingenstroom. Immigranten. Terrorisme. Woorden die de laatste maanden wel op bijna elke voorpagina te vinden zijn. Mensen in Nederland (en de rest van Europa) zijn bang voor de vreemden die ons land willen binnenkomen. Ze zijn bang voor al het geweld en haat die ze meenemen. Hierdoor nemen politici zoals Geert Wilders de kans om aan te tonen dat immigratie niet binnen het beleid van Nederland past, en krijgt hier ook veel steun van een groot deel van de bevolking. Als resultaat zie je overal op o.a. Facebook afbeeldingen circuleren met boodschappen zoals “Sluit de grenzen” (nuance: Nederland heeft geen grenzen in dit tijdperk). Klinkt als een oplossing om niemand meer binnen te laten, maar toch is het zeker niet iets waar we aan willen beginnen.
Het aanleggen van grenzen betekent dat Nederland het Schengenverdrag niet meer respecteert, en dit kan ook resulteren dat Nederland uit de EU stapt, of zelfs eruit wordt gegooid. “Dit is toch niet zo slecht? ” hoor ik al velen zeggen. Er zijn ondertussen ook veel discussies geweest over het feit dat “Nederland terug naar de Gulden moet”. Dit zal juist totaal niet goed zijn voor de economie. Juist omdat we in een Europese Unie zitten, met gemeenschappelijke economie, is het mogelijk om zo’n sterke valuta te hebben.

De regering heeft ook ondertussen studiefinanciering afgeschaft, wat mijzelf het meest deed verbazen in de afgelopen jaren vol beslissingen op het vlak van besparingen. Hierbij komt een onderwerpt dat misschien niet relevant lijkt: immigratie, en deels ook de vluchtelingenstroom. Geschiedenis herhaalt zich: in de jaren 60 haalde Nederland immigranten binnen uit andere landen, omdat zij wel beroepen wilden uitvoeren waarvoor de algemene Nederlander zich te goed voelde (met bijpassend salaris). Doordat ze studiefinanciering hebben afgeschaft wordt een hoger diploma halen uiteindelijk een optie enkel voor de middenklasse (die het kan betalen) en de hogere klassen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een tekort aan opgeleiden, waar Nederland op sommige gebieden zoals kinesisten, opticiens, enzovoort al een tekort aan heeft. Dit resulteert zich weer aan een afhankelijkheid in hoger opgeleide immigranten. Nederland heeft geen kosten gehad aan de opleidingen van deze immigranten, noch aan de opgeleide vluchtelingen die in ons land hard willen werken (ja, die bestaan: 10% heeft een universitair diploma of hoge school diploma, en nog 10% minstens een middelbaar diploma).