Van de kook!!!!

Mark Aretz 4 feb 2016

Ook in het voetbal zijn er genoeg voorbeelden van spelers die tijdens of na hun al dan niet glansrijke carrière ontsporen en hun heil zoeken in het snuiven van een wit poeder dat na een minuut of dertig zorgt voor een aangenaam gevoel van welbehagen en zelfvertrouwen.
Helaas voor de gebruiker van deze harddrug kan het bij langdurig gebruik hartkloppingen veroorzaken en leiden tot angst aanvallen. Maar ook een opgefokt gevoel, extreme vermoeidheid en impotentie behoren tot de mogelijkheden. Zomaar maar wat bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan, net als hartfalen en zelfs overlijden!
Diego Maradona is in Argentinië een levende legende, niet alleen dankzij de “hand van God” maar helaas ook door zijn cocaïneverslaving. Tijdens het WK voetbal in 1994 stond meneertje met een doorgesnoven neus en verwijde pupillen voor de camera te schreeuwen en jaren later bezorgde een overdosis van dit witte goedje hem zelfs een hartinfarct. Cristhoph Daum behoorde tot de elite van het Duitse trainersgilde en stond op het punt bondscoach te worden maar werd beschuldigd van cocaïne gebruik, wat zijn CV geen goed deed.
Adrian Mutu werd ontslagen als speler van FC Chelsea en kreeg als afscheidscadeau een veroordeling tot terugbetaling van miljoenen euro’s mee. Deze wijze les was aan hem niet besteed want later in Italië werd meneer weer betrapt. Het ontkennen van een cocaïneverslaving schijnt ook een negatieve bijwerking te zijn! Oud-keeper Rene Higuita had een innige vriendschap met drugsbaron Pablo Escobar (maar welke Colombiaan had dat begin jaren ’90 niet) en was ook een groot gebruiker van het product en zelfs onze eigen Wim Kieft biechtte niet zo lang geleden op ruim 18 jaar zwaar verslaafd te zijn geweest. Opmerkelijk vond ik dan ook een kort berichtje in een populair voetbalweekblad eerder deze week waarin even werd stilgestaan bij het feit dat Jonathan Reis, oud-speler van PSV en Vitesse, een contract had getekend bij een Japanse voetbal club. Deze pas 26-jarige, getalenteerde voetballende Braziliaan werd jaren terug ontslagen bij de club uit Eindhoven wegens het feit dat hij zich niet wenste te laten behandelen voor zijn cocaïneverslaving. Waarom zou je ook! Nu, jaren later blijkt hij clean te zijn en heeft hij zich niet van de kook laten brengen door de coke, en gaat hij weer aan de slag als voetballer. Hopelijk is er voldoende begeleiding voor deze jongen en kan hij weg blijven van dit gif dat wereldwijd zo veel leed en ellende geeft!