SCHOOLPLEINEN

Fons Nijpels 4 feb 2016

De Tweede Kamer besloot deze week dat over vier jaar ALLE schoolpleinen in Nederland rookvrij moeten worden.

Meer dan 50% van de scholen hebben al een rookvrij schoolplein ingesteld. Dat is natuurlijk een goede zaak, en de nieuwe wetgeving bevestigt dat alleen maar, als een klein onderdeel om het gebruik van de drug tabak terug te dringen. Het gebruik van alcohol en andere drugs is altijd al taboe geweest op de schoolpleinen. En terecht natuurlijk.

Wat mij echter verbaast is de snelheid waarmee deze maatregel wordt ingevoerd: met ingang van 2020, dus dat is nog 4 jaar ver! Waarom toch altijd zo’n slakkengang als het om anti-tabaksmaatregelen gaat? Dit kan toch gemakkelijk al met ingang van het nieuwe schooljaar worden ingevoerd? Temeer daar meer dan de helft van de scholen het al vrijwillig hebben gedaan, de rest moet gewoon een duwtje in de rug hebben.

Voor ouders die nu kinderen in de puberleeftijd hebben komt de nieuwe wetgeving dus al te laat. Hun puber-kinderen lopen nog vier jaar gevaar om via de school verslaafd te raken aan de drug nicotine, het gevaarlijke zusje van cocaine en heroine.

Gezien het weer toenemende roken onder jongeren verdient deze maatregel met ingang van gisteren al van kracht te worden. Onbegrijpelijk dat dit al niet veel eerder is afgekondigd en nog onbegrijpelijker dat het nu nog 4 jaar moet aanduren zonder een wettelijk voorschrift. Het geeft de domme scholen die nog steeds niets geregeld hebben bovendien nog 4 jaar tijd om te wachten met het instellen van een algeheel verbod.

Er wordt in ons land nog altijd met verschillende maten gemeten.