Het jaar van de ‘Outsider’?

Sebastiaanweterings 29 feb 2016

Elke vier jaar is het zover.. het grootste politieke spektakel wat er bestaat, De Amerikaanse presidentsverkiezingen . In ‘The land of the brave ‘ worden leiders zelden gekozen op hun intellectuele eigenschappen ,met George W Bush als voorbeeld. Het gaat er meer om wie de minste uitglijders maakt tijdens debatten en het meeste geld kan binnen bedelen zodat het beroemde moddergooien kan beginnen in de vorm van gelikte ,door de beste marketing bureaus gemaakte reclame spotjes.
Het leek allemaal al uitgestippeld te zijn, Hillary stelt zich verkiesbaar stellen en zou na wat campagne voeren, de eerste vrouwelijke president van de Verenigde staten worden .Niks bleek minder waar te zijn. In zowel het democratische en republikeinse kamp stond er een vreemde eend in de bijt op. Bij de democraten de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders en de multimiljardair Donald Trump bij de republikeinen , beide totaal verschillende kandidaten maar toch hebben ze iets gemeen met elkaar , ze zetten beiden ernstige vraagtekens bij de huidige gevestigde orde in de Amerikaanse politiek. En met succes lijkt het , Trump heeft op een staat na alles bij de voorverkiezingen gewonnen en Sanders zit Clinton op haar hielen.
Zou het Amerikaanse volk echt klaar zijn met het grote geld in de verkiezingsstrijd , de loopgravenstrijd tussen de twee partijen en politici die veel praten maar weinig zeggen ?
Dat weet ik niet, maar het belooft in ieder geval een interessant politiek jaar te worden aan de overkant van de oceaan.