College Tour: the definitive guide

Herman Grendelman 29 feb 2016

Daan Roosegaarde en Collega Tour. Nu alle commotie weer is gaan liggen: tijd voor the definitive guide. Het finale oordeel. ‘Zo, jij denkt het wel even te weten?!’ Valt mee hoor, slechts een opening van een column. Laat ik net als een echte columnist wat aandacht trekken door te overdrijven. Begon u al boos te worden?

Daan Roosegaarde is een kunstenaar. Vanuit deze basis brengt hij ruimdenkendheid waarmee vanuit een andere benadering wordt gezocht naar oplossingen. Vanuit deze basis werkt hij in een team aan oplossingen die de wereld een stukje beter en mooier maken. Aan het roer Daan Roosegaarde, iemand moet de kar trekken.

Wel eens een wetenschapper zonder communicatie-gen een groep investeerders zien vermaken? Het werd een lange middag. ‘Jongens, wie gaat de mediacampagne draaien voor dit project?’ Roosegaarde ziet zijn ploeg wit weg trekken. ‘Goed, dan doe ik het zelf wel weer.’ Roosegaarde is de inspirator en de verbinding tussen werk en publiek. De brandstof die zorgt dat ideeën ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Ondernemers die een beetje fake it till you make it toepassen? Natuurlijk, maar als Roosegaarde een keer wat overdrijft, staat Alon Musk van Tesla opeens in z’n eentje auto’s in elkaar te draaien.

Roosegaarde is gebruikt om de fout genaamd Willem Holleeder goed te praten. College Tour was ooit een programma waarin gerespecteerde mensen een college kwamen geven aan studenten. Een programma waarin voorbeeldige economen, ondernemers en wereldverbeteraars visie kwamen geven en studenten in de zaal iets leerden over de kneepjes van het vak. Maar toen kwam Holleeder vrij en er ontstond een gevecht wie hem het eerste aan tafel kreeg. College Tour gooide het format terzijde en hengelde Holleeder binnen.

Het gevolg: een veeg uit de pan voor Twan Huys die hem maar blijft achtervolgen. ‘Holleeder past wel degelijk in het format’, roept hij in elk interview. College Tour is niet alleen maar wierook en het delen van kennis en kunde. Dat is het wel, daarom werd Daan Roosegaarde uitgenodigd. Om de argumentatie te creëren en het format definitief te wijzigingen. Straks horen we: ‘Zie je nou wel dat Holleeder prima in het format pastte. Kijk naar de aflevering met Roosegaarde en de slachtoffers die nog gaan komen. In College Tour is het heus niet alleen maar voorbeeldigheid wat op het podium plaats neemt.’ Dat was het wel, maar is het dus niet meer. Daan Roosegaarde is genaaid. Dat heeft hij niet verdiend.