Foutje bedankt! Over gerechterlijke dwalingen

Herman.Hiemstra 12 feb 2016

Dezer dagen staan de kranten vol met artikelen over gerechterlijke dwalingen.

Het bekendste voorbeeld van zo’n blunder is de veroordeling van onze landgenoot Romano van der Dussen. Hij zat ruim 12 jaar onschuldig vast in Spanje. Een schandaal. Maar, hij komt nu vrij. Het kan echter nog veel erger.

Vandaag werd bekend dat Sirhan Sirhan – in 1969(!)veroordeeld voor het doodschieten van senator Robert Kennedy – vrijwel zeker onschuldig is.
Al tijdens het proces ontstonden twijfels; hij (Sirhan) kon zich de moord ‘niet herinneren’, daardoor kon hij ook geen bekentenis afleggen. Hij werd veroordeeld op de getuigenis van één zogeheten ‘kroongetuige’, Paul Schrade. Die raakte zelf ook gewond bij de aanslag die indertijd in het Ambassador Hotel in Los Angeles plaatsvond. Het is dezelfde Schrade (inmiddels 91 jaar oud) die dezer dagen de publiciteit zocht door te verklaren dat hij zich had vergist.
Maar de Parole Board – de Amerikaanse Reclassering – vond het niet nodig iets met deze verklaring te doen. “Sirhan toonde geen enkel berouw voor zijn daad en snapte de impact ervan op de samenleving niet.” Het verzoek van Sirhan’s advocaat om heropening van de zaak en invrijheidstelling van Sirhan werd van tafel geveegd. Toen ik het artikel over deze zaak las moest ik onwillekeurig denken aan de ‘geruchtmakende’ moordzaak tegen Lucia de B. die we hier een aantal jaren geleden hadden. Ook daar bleef uiteindelijk niets van over.

Vooralsnog blijft Sirhan (inmiddels 71 jaar) in de gevangenis. De ambtelijke molens in de Verenigde Staten draaien niet snel, maar misschien dat daar door internationale aandacht verandering in komt.