Oerwoudgeluiden

Koen van Enkhuizen 19 jan 2016

Bij de term oerwoudgeluiden denk ik aan de jungle van Zuid-Amerika, aan een safari in Kenia of in het minst romantische geval aan Ouwehandsdierenpark in Rhenen. Ik denk dan in principe niet gelijk aan een voetbalwedstrijdje in het Kyocerastadion te Den Haag. Toch waren daar de oerwoudgeluiden te horen waar we het nu met z’n allen over (moeten) hebben.
Riechedly Bazoer, speler van Ajax, werd er in het duel met ADO Den Haag mee geconfronteerd door een groot aantal, waarschijnlijk niet al te snuggere, “supporters” van de Residentieclub, wat zeker in dit geval een veel te beschaafde naam is voor de Haagse voetbalclub.
Iedereen hoorde de geluiden. De stadionspeaker vroeg twee maal (veel te) vriendelijk of het mogelijk was om hiermee te stoppen, maar het was tegen dovemansoren gezegd. Het ging door en niemand deed verder iets. Na afloop van de wedstrijd ging het alleen maar over de oerwoudgeluiden én over protocollen. Over wie iets had kunnen doen en over wie iets had mogen doen. Allemaal leuk en aardig, maar de werkelijkheid is dat niemand iets deed.
De scheidsrechter niet, Bazoer niet, de overige spelers van Ajax niet, de spelers van ADO niet, de directie van de beide clubs niet en de trainers niet. Dat baart mij de meeste zorgen. De KNVB verklaart achteraf, dat ze Bazoer en/of Ajax hadden gesteund als ze van het veld waren gelopen. Dat zal best. De directie van ADO gaat op zoek naar de daders, dat zal ook gerust zo zijn. Zelfs het Openbaar Ministerie wil de daders vervolgen. Prima zaak.
Maar waarom durfde niemand die bewuste zondagmiddag iets te ondernemen?
Was Ajax bang voor puntenaftrek? Was Bazoer bang voor zijn basisplek? Was de directie van ADO Den Haag bang voor de gevolgen van een definitieve staking? Was scheidsrechter Pol van Boekel te bang om het protocol van de KNVB naast zich neer te leggen?
Alle betrokkenen en belanghebbenden zullen hun eigen redenen hebben gehad om “niets” te doen. Misschien dat de gebeurtenissen rond deze wedstrijd ook doordringen tot in China. Misschien dat de beoogde geldschieter Hui Wang daar net klaar zat met z’n bankpas en was ingelogd bij de Bank of China om een paar miljoen euro over te maken naar de Hofstad. En misschien beseft hij nu dat het beter is om een andere investering te zoeken. Het Wereld Natuurfonds bijvoorbeeld. Zodat de oerwoudgeluiden voorlopig behouden blijven voor onze samenleving. Maar dan wel op een plek waar ze thuis horen; in de jungle van Zuid-Amerika.