Mijn vriend Aiman uit Syrië

Tegenover mij, in een café in Rosmalen, zit Aiman. Hij is een asielzoeker van 30 jaar oud uit Syrië en zit al vier maanden in de noodopvang in Rosmalen. Hij schuift zijn koffiekopje heen en weer terwijl hij timide vertelt hoe zijn interview bij de IND gegaan is.

Hij vertelt dat hij van pure frustratie tegen de IND ambtenaar is gaan schreeuwen, toen hem meegedeeld werd dat het nog negen maanden kon gaan duren voor hij zijn eigen familie kon laten overkomen. Als hij dit verteld, raakt hij opnieuw emotioneel. Het enige dat ik voor hem kan doen is zijn hand vastpakken. Ik voel me een beetje hulpeloos.

Wanneer hij daarna zichzelf weer een beetje herpakt heeft, zegt hij zacht: “ik ben daarna opnieuw naar die meneer gegaan en heb mijn excuses aangeboden”. Even later vertelt hij me ook dat de kosten voor het laten overkomen van zijn familie voor eigen rekening zijn; dat wordt niet door Nederland vergoed. Een kostenpost van gemakkelijk € 4000 tot € 7000. Voor iemand die nog opnieuw zijn leven moet opbouwen is dat niet te overzien.

Als ik dit thuis via Google probeer na te gaan, blijkt dit tot mijn verbazing te kloppen. Je mag volgens de “rechten van de mens” je familie over laten komen naar het land waar je asiel aanvraagt, maar blijkbaar alleen als je geld hebt om dit te betalen. Een fonds van Vluchtelingenwerk probeert dit te bestrijden door deze kosten (deels) te betalen, maar dit is allang niet vanzelfsprekend meer door de grote toestroom die Nederland de afgelopen maanden gezien heeft.

Als ik Aiman vraag of er niemand is die hem geld kan lenen, zegt hij: “ik kan toch niet zomaar de mensen die ik hier ken en die mij hier geholpen hebben om geld gaan vragen?”.

Over een klein weekje komt de uitslag vanuit de IND of hij zelf een tijdelijke verblijfsstatus krijgt. Pas dan kan hij de procedure ingaan om zijn vrouw en kinderen laten overkomen uit Aleppo. Intussen houd ik mijn hart vast voor Aiman’s kinderen en voor zijn vrouw. Ik hoop dat de ambtelijke molens voor één keer sneller gaan draaien, zodat Aiman zijn familie weer in zijn armen kan sluiten en nooit meer hoeft los te laten.

Hopelijk krijgt zíjn verhaal een goed einde.

Wil je Aiman helpen? Op onze crowdfunding pagina https://www.4just1.com/project/1102 staat het volledige artikel, én kan je een donatie doen als je wilt. Dit kan al vanaf één euro. Alles wat niet nodig is voor de overtocht van Aiman zijn familie gaat naar Stichting Vluchtelingenwerk.