Laks

Willem'79 6 jan 2016

De indringende, herkenbare geur prikkelt m’n reukzin. Onmiskenbaar… het is weer eens zover. De hele coupé ruikt er inmiddels naar. Dit is toch verdorie niet normaal meer? Waar zit ze? Dan ga ik er nu écht wat van zeggen. Maar niet te agressief, dus… denk na dit keer!
Wat zou een goed aanhef zijn in deze…
Jongedame! Nee, dat klinkt zo betuttelend…
Meisje? Ook niet… ze is geen 12!
Mevrouw dan? Daarvoor is ze dan weer te jong.
Sorry, mag ik je wat vragen? Dat gaat ‘m worden… straks.
Nu nog de formulering…
Ehmmm…. Sorry mag ik je wat vragen? Vind je het anno 2016 eigenlijk niet wat onfatsoenlijk om anderen op te zadelen met jouw gestink? Doe dat lekker thuis ofzo… Ik bedoel, Ik vind mijn eigen scheten ook lekker ruiken maar die bewaar ik toch ook gewoon voor onder de dekens? Die zijn trouwens lang niet zo schadelijk voor je als waar jij mee bezig bent. Je weet toch wel dat het kankerverwekkend is en dat het je zenuwstelsel aan kan tasten? Ik ga er voor het gemak maar van uit dat je niet zwanger bent. Tolueen, formaldahyde… weet je hoe schadelijk dat is voor jezelf en voor eventueel aanwezige ongeboren kinderen. Volgens mij is het al ten koste gegaan van je gezondheid. In ieder geval van je geestelijke! En wat te denken van dibutylftalaat, beter bekend als DBP, een organische verbinding uit de groep van ftalaten…
Nee, nu draaf ik door… Ik maak vast indruk met mijn feitenkennis maar ze moet het wel kunnen begríjpen. Oké, terug naar wat ze wél snapt…
Je vindt jezelf vast heel cool nu! Dat je het nou nog af en toe voor een feestje doet is tot daar aan toe, maar hier? Wat die producenten ook beweren, het is inmiddels wel bewezen dat het slecht voor je is. Schaam je je niet?

Ja, zo komt de boodschap vast wel over. Misschien iets te direct maar dat kan ik altijd nog bijstellen. En aan de andere kant, de waarheid mag best een keer gezegd worden!

‘Station Amersfoort’ klinkt het door de luidsprekers.

Natuurlijk, wéér net te laat… Het is haar halte. Ze draait de dop van de nagellak weer op de fles. Wapperend met haar handen loopt ze richting uitgang.

Die komt er goed mee weg… Maar de volgende keer zeg ik er écht wat van!