Gewoon omdat de overwinteraar er zin in heeft?

Koos Schnöink 27 jan 2016

Als langverblijver, ( is dit een bestaand woord of heb ik net een nieuw woord voor de Dikke Van Dale geproduceerd?), een toeristische plaats aan de kust van Spanje, verbaas ik me enorm aan het wangedrag van Nederlandse overwinteraars.
Wat verboden is bij wet in Nederland doen ze hier wel. Het Fietsen op de trottoirs, heel gewoon. Het uitlaten van de hond op het strand, heel gewoon. Misschien zijn er in Nederland stranden waar honden mogen poepen maar hier in onze plaats is dit ten strengste verboden en je kunt je wel voorstellen waarom. Zon zee en hondenpoep? Niet zo een fijne combo. Het uitlaten van een hond moet gebeuren. Maar is het in Nederland de gewoonte de afvalstoffen van de viervoeter te laten liggen daar waar deze het geproduceerd heeft… Dacht het niet. Hier blijkbaar wel.
Het tegen de richting in fietsen, gewoon aan de linkerkant gaan fietsen terwijl we toch, ondanks de overvloed aan luidruchtige Engelsen, niet in Engeland zijn maar in Spanje waar er rechts gereden wordt.
De linkshoudende fietser heeft dan ook nog de moet om je huid vol te schelden als je gewoon aan de goede kant fiets en hij of zei, of allebei, er niet langs kunnen. Het met de fiets inrijden van een eenrichtingsfietspad gewoon omdat de route dan korter is en er toch geen controle is.
Wat mij ook opvalt dat er enorm veel kampereigenaren zijn, die blijkbaar,
hun laatste spaargeld hebben uitgegeven aan een camper van rond de ton. Daarom gaan ze overal wildkamperen. Of de wet het in ons dorp het nou toestaat of niet, ze doen het gewoon. In Nederland heb je aangewezen kampeerplaatsen die alleen voor campers zijn. Als je in het bezit bent van een leuke tent mag je er niet gratis of tegen een kleine vergoeding staan. Dat riekt naar discriminatie…protest! Die kamperplaatsen zijn hier ook. Vele zijn in Nederland gratis, soms hier ook maar meestal niet. Tja dat kost geld en dat is er blijkbaar niet. Ook is er geen vuilcontainer en als die er wel is dan is het net iets te ver lopen… dat ruimt de gemeentelijke openbare-interieurverzorger, weer een nieuw Van Dale woord, wel op en betalen wij, de gemeentebelasting betaler, omdat de kamperman-vrouw geen geld betaald voor zijn /haar verblijf. In deze kosten zit ook vuilnisbelasting, heel gewoon toch?