Nikki en Anna

Sylvia Peters 27 jan 2016

‘De jeugd van tegenwoordig’. Ik hoor het mijn ouders nog zeggen en ik voel ook nog steeds de irritatie die ik destijds had, wanneer ze deze woorden uitspraken. Toch heb ik zelf soms ook deze gedachte, alleen ik vertik het om het uit te spreken. Want ik wil niet alles en iedereen over één kam scheren, ook de jeugd niet. Er zijn namelijk genoeg jonge mensen, waar we met z’n allen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Neem nou Nikki en Anna. Twee leuke meiden van zestien jaar, die midden in de ontdekfase staan van school, jongens, uitgaan, kleding en vrienden. Vol levenslust en wilde plannen. Juist die wilde plannen baren de meeste ouders vaak zorgen. Hoe moet dat als ze voor het eerst alleen op vakantie gaan? Gaan ze te veel drinken? Kunnen ze van de drugs afblijven? Doen ze geen rare dingen? De ouders van Nikki en Anna maken zich ook zorgen, maar van een heel ander kaliber.

De grootste zorg die zij straks hebben, is gebaseerd op de afstand die er dan tussen hen en hun dochters zit. Want Nikki en Anna gaan niet zomaar op vakantie. In de meivakantie vliegen zij voor twee weken samen naar Cambodja, naar Phnom Penh. Hier gaan ze lesgeven aan arme kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Door meiden zoals Nikki en Anna, kunnen deze kinderen toch naar school.
De reis, het verblijf en zelfs het lesmateriaal, ze moeten het allemaal zelf financieren. Een klusje hier en een klusje daar. Zelfs het zakgeld wordt opzij gezet. Donaties zijn welkom, maar de meiden willen niet zomaar om geld vragen.

Hoe kom je op een dergelijk idee? Waarom niet gewoon twee weken zonnen en feesten in Spanje? Omdat ze iets ‘goeds’ willen doen. Iets waarvan andere jonge mensen, die het een stuk zwaarder hebben van mee kunnen profiteren. Daarbij is het natuurlijk een bijzondere ervaring en zeker een pluspunt op de CV van Nikki als je International Business Administration gaat studeren of als je zoals Anna piloot wilt worden.

Nikki en Anna zijn toppers. Twee moedige meiden, begaan met het lot van anderen en niet bang om een uitdaging aan te gaan. Niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en vol enthousiasme om de weg van de toekomst in te slaan. Dat is dan ook de jeugd van tegenwoordig en ditmaal zonder negatieve bijklank.