Burgemeester Dales Prijs

erik46 18 jan 2016

Het Nieuwjaar is weer ingeluid en iedere beetje belangrijke stad heeft in het begin van jaar wel een prijs, zoals bewoner van jaar, ondernemer van het jaar enz….
In Nijmegen hebben ze een van mooiste prijzen die er in Nederland bestaat en dat is de “Burgemeester Dales Prijs”.
Ien Dales was voormalig minster van Binnenlandse Zaken en jaren lang was ze Burgemeester van Nijmegen, ze heeft zich sterk gemaakt voor anti-discriminatiemaatregelen en –wetgeving.

Rondom deze prijs is ook een lezing, de lezing word door een prominent persoon gedaan, dit alles wordt ieder jaar verzorgt door COC.
In mijn ogen doet de COC goed werk en is het goed dat het er is, maar dit jaar slaan ze de plank volledig mis, want de Ien Dales lezing van 2016 wordt verzorgt door Staatsecretaris Jetta Klijnsma.

Deze staatssecretaris heeft samen met de minster de afgelopen periode leiding gegeven aan een departement dat op grote schaal discrimineert, kijk alleen maar eens naar het minimum jeugdloon, datzelfde minimum jeugdloon wat de gemeente Nijmegen en zo’n 40 andere gemeentes hebben afgeschaft omdat het discriminerend is, zowel voor jongeren als ouderen in onze maatschappij.
Daarnaast was het ook deze staatssecretaris die de participatiewet heeft ingevoerd, waardoor waarschijnlijk 100.000 mensen die werkzaam zijn binnen de sociale werkplaatsen in ons land op straat belanden in loop van de komen de jaren, omdat ze gewoon weg niet mee kunnen komen in gewone normale banen die ze moeten gaan accepteren en dus weer in bijstand terecht zullen komen.

Ook de fraudewet die aan de participatiewet vast zit is natuurlijk verschrikkelijk, iedereen die in de bijstand zit of andere uitkering krijgt en maar zijn naam verkeerd schrijft of andere fout maakt word gezien als fraudeur, met alle gevolgen van dien en die gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn.

Hoe kan het dan dat een organisatie die zich al jaren sterk maakt voor de emancipatie van de positie van LHBT’ers, iemand uitnodigt die totaal niets bijdraagt aan verbetering van de positie van minder bedeledelen in onze maatschappij ?
Ik vind dan ook dat het COC echt moet uitkijken naar een andere spreker, iemand die zich heeft ingezet tegen discriminatie en of dat nu discriminatie van LHBT’ers is geweest of tegen discriminatie tegen de minderbedeelden in onze maatschappij dat moet niets uit maken.

Maar ze kunnen niet iemand aan het woord laten die afgelopen jaar discriminatie tot haar hoofddoel heeft gemaakt.