Beste meneer agent

Pau_lien 18 jan 2016

Afgezien van het feit dat ik onwijs dankbaar ben voor al het goede werk dat u verzet en u soms uw leven op het spel zet om de burgers te beschermen, wil ik toch graag één tip geven: "practice what you preach" Weet u al een beetje waar ik heen wil meneer agent?

Vond u het vroeger ook zo irritant als u als kind iemand een "waarom vraag" stelde en u als antwoord kreeg "omdat ik het zeg"? Heeft u ook wel eens het gevoel gehad dat iemand anders misbruik maakte van macht? Dat u geen poot had om op te staan? Dat het zó oneerlijk voelde maar dat u er niets aan kon doen? Dat u als kind geen kauwgom in de klas mocht, maar juf het wel deed? Dat u van uw ouders geen lekkers mocht maar zij wel ‘s avonds een zak chips optrokken en u de volgende ochtend de kruimels zag liggen en in de prullenbak een lege zak aantrof? Dat wanneer u als kind iets niet lustte u dat móest opeten maar wanneer uw ouders iets niet lustte dat gewoon niet gegeten werd? Snapt u mijn gevoel?

Ik begrijp ook heus wel dat u zich ook niet altijd aan de regels kunt houden, u bent ook maar een mens. Maar wellicht zou u de wet kunnen overtreden in uw vrije tijd, aangezien u de wet vertegenwoordigd. De combinatie van een overtreding met een auto of motor van een wetsdienaar, is olie op het vuur, zeg maar gerust een heel olievat op een lucifer. Wanneer u graag een keer 150 wilt rijden, maar er niets aan de hand is, wanneer u graag op uw motor met uw collega een wedstrijdje doet op de snelweg of wanneer u voor het gemak even op een invalide plek geparkeerd staat, zou u dat wellicht in uw privé voertuig kunnen doen? Het kan namelijk nogal hypocriet overkomen wanneer u ongeveer 150 rijdt (zonder sirenes uiteraard) en de burgers vervolgens geflitst worden. Of wanneer u het niet meer vol houdt en er alleen nog maar een boom is…

Ik ben er van overtuigd dat dit ook in uw voordeel zal werken, dat burgers minder snel zullen uitvallen en u met meer respect zullen behandelen. Want die opgekropte woede van machtsmisbruik komt er vast en zeker een keer uit.