WAAR WAS JIJ TOEN?
Waar was jij op 9/11/2001? Hoe groot was de impact? Hebben de recente aanslagen in Parijs, Beiroet, Londen, Baghdad etc. ook grote impact op jou gehad? Kun jij je herinneren hoe wereldleiders reageerden in 2001 en hoe zij nu reageren? Inderdaad met een oorlogsverklaring, maar waar tegen eigenlijk? ‘War on Terror’ is een ruim begrip. Letterlijk gezien kun je zeggen dat het een ‘anti-geweld’ statement is. Alleen waar bestaat oorlog uit? Juist, geweld.
Eenzelfde paradox is te vinden in begrippen als ‘Islamitische staat’ en ‘Jihad’. Waar denk jij dat deze begrippen voor staan? Voor de meerderheid van de moslims is jihad een worsteling met en voor het geloof. Geloven is immers vertrouwen op de waarheid van iets zonder dat dit bewezen is. Verleiding en zonde liggen op de loer. Het doel is om puur, liefdevol en vredig te leven. Net als de meeste religies, streeft de Islam, een irenische, vredelievende, samenleving na. Toch is dit niet het eerste waar je aan dacht.
Media en politiek schenken meer aandacht aan gevaar omdat dit fellere reacties oproept. Zo blijven gewelddadige visies gevoed en worden mensen vermoord. Dit gebeurt zowel in naam van een “religie” als onder het mom van “anti-geweld”. Het doden van mensen lost niks op, want de ideeën verdwijnen niet.
Wat als we de haat-ideeën kunnen doden? In ruil voor letterlijke bommen, figuurlijk kwartjes kunnen laten vallen? Wat als we humor en kennis gebruiken om angst en geweld tegen te gaan? Door een cabaretier in plaats van legerofficier aan het front te zetten? Wat als we onderling begrip kunnen creëren in plaats van afstand? Verbintenis in plaats van polarisatie? Dit kan!
Een deel van de haatzaaierij lost zichzelf op doordat onschuldige mensen er de dupe van worden en dit slecht valt bij aanhangers. Een deel wordt bestreden door de juiste informatievoorziening, welke een situatie van meerdere kanten bekijkt, waardoor mensen hun eigen conclusies trekken. Een deel benadrukt dat angst een zeer slechte raadgever is. Een deel van de maatschappij zet zich in om een SAMEN-leving mogelijk te maken. Een deel… Je begrijpt het punt, er wordt veel gedaan om haat tegen te gaan. Maar is het genoeg?
Hiermee komen we tot de laatste en belangrijkste vraag. Eén die in de toekomst gesteld gaat worden aan jou, je kinderen, je kleinkinderen of je achterkleinkinderen: Waar was jij toen er aan een gelukkige, vrije en vredige samenleving werd gewerkt?