Afrika; een vergeten continent
Vorige maand werd bekend dat de Verenigde Staten een groep van negentig militairen naar Kameroen stuurt. Missie: helpen in de strijd tegen Boko Haram. Kanttekening: de militairen worden wel bewapend, maar zullen niet actief deelnemen aan de strijd. Een peulenschil vergeleken bij de Amerikaanse inzet in Syrië en Irak.
Een kenmerkend nieuwsbericht voor een geweldcyclus die in het Westen graag wordt genegeerd. Als je de voorpagina’s van de kranten de afgelopen tijd bekijkt, zullen je twee zaken zijn bijgebleven. De vluchtelingencrisis in Europa, en de verwoede strijd tegen IS. In het laatste geval is het nu zelfs zo dat de buitenlandse troepen bijna over elkaar struikelen om een oplossing te vinden voor het door geweld verscheurde land. De internationale coalitie wordt steeds verder uitgebreid, steeds meer landen gaan naast Irak nu ook in Syrië bombarderen, en sinds een paar weken verschijnt niet alleen Rusland ten tonele, maar stuurt Iran zelfs grondtroepen naar de regio.
Sinds een paar jaar hebben de Amerikanen via AFRICOM al iets meer hun hand uitgestrekt naar Afrika. AFRICOM is de nieuwe (2008) tak van het Amerikaanse leger wat zich inzet om de Amerikaanse belangen in Afrika te verdedigen. Maar met die mooie doelstelling komt tegelijkertijd de achterliggende reden ook goed naar voren. Natuurlijk, onder het mom van de strijd tegen moslimterrorisme belooft de VS veel goeds, maar hun doelstellingen zijn egoïstischer. Helemaal nu tegenwoordig China de belangrijkste handelspartner is van veel Afrikaanse landen, en veel Afrikaanse grondstoffen niet naar Amerika gaan.
Maar dit is dan alleen nog maar Amerika. In hoeverre moeten we de rol van Europa onder de loep nemen? Volgens de site Europa-nu zijn er momenteel vier vredesmissies in Afrika. De CAR, Niger, Mali en Somalië zijn de enige landen waar Europese militairen aanwezig zijn. Terreurorganisaties zoals Boko Haram en Al Shahaab kunnen (vrijwel) ongestoord hun gang gaan. Alleen Boko Haram, verantwoordelijk voor ruim 13.000 Nigeriaanse doden en ruim 1,5 miljoen vluchtelingen, zou al reden genoeg moeten zijn voor het westen om in te grijpen.
Wordt het niet eens tijd dat Europa , die zo angstvallig haar voormalig koloniën probeert te negeren (lijkt het), verantwoordelijkheid neemt voor een continent wat al zo lang aan onze aandacht ontsnapt? Laten we niet IS alleen bestrijden omdat dit zo dicht bij onze grenzen komt, maar laten we terrorisme overal ter wereld aanpakken.