Vacature. Gezocht: Superheld

Caecilia Harmsen 9 nov 2015

Na jaren lang zwoegen, bloed, zweet en tranen is daar dan eindelijk dat felbegeerde papiertje: je diploma. Het ‘echte’ leven kan beginnen, denk je. De volgende uitdaging; het vinden van een baan. Vol goede moed begin je de zoektocht naar die fabuleuze droombaan. Jij en nog zo’n 50.000 anderen. Joepie! Dan zie je de hedendaagse vacatures, die bijna onmenselijk zijn, voorbij komen.

Jij bent: jong, gedreven, enthousiast, ambitieus, pragmatisch en theoretisch ingesteld, een echte aanpakker en doorzetter, dynamisch, resultaatgericht en commercieel. De marketing-, communicatie-, design- en de onlinewereld kennen geen geheimen voor jou. Ook ben je een kei in Excel, Photoshop, Indesign, WordPress, Illustrator, SEO en Microsoft Office. Je beheerst de Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse en Spaanse taal uitmuntend in zowel woord als schrift . Oh en niet te vergeten: je hebt natuurlijk minimaal zo’n 10 jaar werkervaring in deze branche. Dan (pas) zijn wij op zoek naar jou!

Wij bieden: enorm hoge werkdruk, het minimale loonbedrag, demotiverende werksfeer, moordende concurrentie als je niet presteert, matige arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden (na een jaartje of 10) en tot slot is overwerken is eerder regel dan uitzondering.

Maar natuurlijk, geen probleem. Ik ben immers een duizendpoot dus van alle mogelijke markten thuis. Want ziet u, ik heb één bepaalde studie gevolgd, maar ben vanzelfsprekend ook bekend met allerlei andere facetten van verwante opleidingen. Niet dus! Jarenlang was ik in de veronderstelling dat superhelden fictieve personages waren met superkrachten, bijzondere eigenschappen en expertises. My bad. Organisaties zijn daadwerkelijk op zoek naar zulke mytische en onsterfelijke halfgoden. Het gestelde eisenpakket is namelijk onmogelijk haalbaar tegenwoordig, voor de normale mens althans.

Misschien heb ik een vervroegde midlife- of een verlate quarterlife crisis, kan natuurlijk ook. Men vindt dat je precies moet weten op deze leeftijd wat je wil. Je bent immers bijna klaar met je opleiding en niet te vergeten: je gaat richting de dirty 30! Nu liggen de banen niet voor het oprapen dus zal je met minder genoegen moeten nemen. Dat wil wil ik best doen, als de tegenpartij dat dan ook even doet. Lijkt me wel zo fair.

We moeten zoveel zijn tegenwoordig. Ik ben al lang blij dat ik gewoon mezelf ben! Het liefs verstop ik me nog even, onder de dekens, in m’n eigengemaakte fort op bed. Ondertussen weet ik wat ik moet worden: een superheld!