Pisvlekken

Stel, je woont al jarenlang in dezelfde straat in het centrum van de stad. Deze straat bevalt je uitstekend, je voelt je er vertrouwd, veilig en comfortabel. Maar dan. Dan is er een stel idioten die je straat wil verhuizen naar een buitenwijk van de stad. Je voelt je niet meer op je gemak, onveilig en oncomfortabel.

Dat dreigt mij nu te overkomen.

De hele politiek bemoeit zich met de verhuizing van mijn straat. Mark Rutte ziet het probleem niet (welk probleem ziet ie wel?) en ene vetklep van een Ton Elias van de VVD ziet het probleem ook niet; de Danny Blinds’ van de politiek. D’66 en de SP stellen kamervragen over de aanstaande verhuizing en worden gezien als ouderwets; ‘er waait een commerciële wind door Hilversum’. Ja, wel een wind die stinkt!

Ruim 40 jaar lang ben ik als vaste waarde te zien op de publieke omroep. Oók Mark Rutte en Ton Elias wisten als kleine Markie en Tonnie, zittend in hun pyjama op de bank met hun duimpjes in hun mondjes, onze straat feilloos te vinden. Onze straat was er gewoon, altijd en immer op dezelfde tijd en plaats. En nu moeten onze jonge bezoekers zien af te stemmen op de themakanalen van KPN digitaal, Sicko of internet?

Niet alleen ik ben hierop tegen, maar ook mijn mede straatbewoners. Na het horen van onze straat verhuizing waren de reacties uiteenlopend. Aart reageerde een beetje zuur, Pino verbaasde zich over de aankomende verhuizing en Bert reageerde vol ontzetting omdat hij niet van verandering houdt. Ernie daarentegen hoorde niets omdat ie een banaan in zijn oor had en Tommie was tot aan dit bericht vrolijk, maar zijn stemming sloeg ineens om, hij was plotseling geïrriteerd. En Hakim? Tsja, die zei niets; hij die stak zijn middelvinger omhoog.

En ik? Ik heb een hekel aan spelende kinderen, dus aan managers, en vooral die van de NPO. Daarom doe ik een beroep op die pisvlekken die dit kinderachtige besluit denken te moeten nemen; zet dit absurde idee niet door! Zo niet, dan laat tante Gerda jullie alle hoeken van het NPO pand zien!

Afzender: Buurman Baasje