FOUTE DISCUSSIE

Ook in deze kolommen is de discussie rondom Zwarte Piet weer losgebarsten.
Maar als je goed leest kun je waarnemen dat het helemaal niet gaat om de kleur of uitdossing van Piet. Het maakt kinderen ook echt niet uit of ze snoepgoed uit een zwarte, bruine of witte hand ontvangen.

Het zijn de volwassenen die er een probleem van maken. Daarbij gaat het helemaal niet om de kleur of verdere uitmonstering van Piet, maar om het recht van anderen om daar een andere dan de gebruikelijke mening over te hebben. Dat recht wordt hen vaak botweg ontzegd, want: "ZE mogen zich niet met ‘ons’ feest bemoeien".

Met andere woorden ‘zij’ horen er nog steeds niet bij.
Het gaat dan om mensen met een Surinaamse of Caraibische achtergrond, landsdelen die al eeuwenlang bij Nederland horen, of hebben gehoord, zelfs langer dan de provincie Limburg. Dus hoezo horen ze er niet bij? Kunnen we nu niet gewoon eens luisteren naar elkaar in plaats van ons onmiddellijk in dat vreselijke ‘zij’ en ‘wij’ denken te storten, en dat meestal ook nog met een racistische ondertoon? Het is niet een eenling die met de traditionele uitvoering van de knecht moeite heeft, maar met hem vele anderen, waaronder bekendheden. Het is ook niet voor niks dat de VN zich hiermee bemoeit. Dat zou ons Nederlanders aan het denken moeten zetten, in plaats van dat menigeen de hakken in het zand zet, zo van: “Tot hier en niet verder, wie denken ze wel dat ze zijn?!”, en zich vervolgens afsluiten voor argumenten.

Kom op volwassenen, luister toch eens naar elkaar, en leef je eens in in de positie van de ander! Het Sinterklaasfeest is altijd aan verandering onderhevig geweest, dus er is geen reden om de uitvoering te bevriezen op de manier van rondom 1980, grofweg de geboortejaren van de huidige generatie ouders van de kinderen waar het allemaal om gaat.

Er zijn waarachtig wel belangrijker zaken aan de orde als het gaat om behoud van Nederlandse cultuur. Het hele gedoe rond Zwarte Piet is er met met de haren bijgesleept, en staat voor een veel fundamenteler houding over breed afwijzen van invloeden van buitenaf. Daar zou het over moeten gaan in plaats van deze foute discussie over de ruggen van kleine kinderen.