1 like = 1 respect! Ja toch..?

MrSophisticated 14 nov 2015

Laten we vanaf vandaag allemaal stoppen met delen! Ik bedoel dan niet die leuke vakantie foto’s delen met je vrienden, of dat gave spel uitlenen aan je buurjongen (als dat nog gebeurt). Nee, ik heb het over het delen van berichten op social media. Rustig maar, dat grappige plaatje of die leuke YouTube video kan wel, maar laten we alle vreselijke dingen die in de wereld gebeuren van Facebook en Twitter weg houden.
Iedereen heeft inmiddels al gehoord van de vreselijke gebeurtenissen in Parijs. Hoe kan het ook anders, het was overal op radio en tv, en… op de social media. “Like deze foto en show je respect”, die heb ik vaak genoeg langs zien komen. Wat betekent dat eigenlijk, dat ‘1 like is 1 respect’, wat is 1 respect? Hebben de slachtoffers in Parijs, of waar dan ook, iets aan die ene respect die ik geef, wat dat ook moge zijn. Nee, dat lijkt me niet, maar weet je wie wel iets hebben aan al die aandacht? Nee? De boosdoeners, de terroristen.
Laten we even nagaan wat de gevolgen zijn van de aanslag: Angst, haat, wantrouwen en waarschijnlijk meer geweld. De kans is groot dat dit ook het beoogde doel was van de terroristen. Dat moet natuurlijk zo veel mogelijk mensen berijken, maar hoe gaat dat het best… Via social media. Iedereen heeft het er over, iedereen vindt het vreslijk, en iedereen probeert een schuldige te vinden.
Vluchtelingen, moslims, die heb ik vaak genoeg langs zien komen alszijnde de daders. Het maakt niet uit hoeveel aardige moslims, en dankbare vluchtelingen er zijn (er zijn héél veel van beide), het massale beschuldigen van mensen via het internet zorgt juist voor dat wantrouwen. Dat is precies wat de daadwerkelijke daders willen berijken, want onze open en gedeelde samenleving wordt zo langzaam gesloten. Er komt wantrouwen richting elkaar, en voor je het weet vertrouwen we niemand meer. Dan hebben we niemand om mee samen te werken, en worden we een heleboel zwakke individuën in plaats van een sterke samenleving.
Dus de volgende keer als je lui op je kont zit, op de bank of achter je PC, denk dan even goed na voordat je iets deelt. Voegt wat je deelt überhaupt iets toe, ben ik de slachtoffers aan het helpen? Het antwoord is waarschijnlijk nee, dus deel dan niet! Geef die dingen niet meer aandacht dan nodig! Gewoon onze mond houden en hopen op een goede afloo. Dat is het beste…