Let love rule

Jantien 14 nov 2015

Kippenvel over m’n hele lichaam. Al het hele jaar is er spanning in Europa en over de hele wereld, maar zoals ik me nu voel, zo heb ik me sinds 9-11 niet meer gevoeld. Het ongeloof, de spanning, het verdriet en vooral ook de angst. Ik zit op het moment aan de andere kant van de wereld (Australië) maar voel het ongeloof en de spanning alsof het dichtbij is. En het is dichtbij, want het is overal.
Maar waar ik misschien net zo hard van schrik, is de reactie van twitterend en facebookend Nederland. Serieus mensen? Gaan we haat bestrijden met haat? En gaan we werkelijk een zondebok aanwijzen en op zoek naar een schuldige terwijl we nu juist samen sterk zouden moeten staan.
‘’Darkness cannot drive out darkness; only light can do that.
Hate cannot drive out hate; only love can do that.’’
Martin Luther King Jr.
Er wordt volop geschreven over hoe dit de schuld is van Mark Rutte omdat hij de grenzen had moeten sluiten en over het feit dat dit ook de schuld is van de vluchtelingen. Pardon. Het overgrote deel van de vluchtelingen is op de vlucht voor geweld als dit. Het feit dat het nu in Parijs gebeurt is verschrikkelijk en doodeng, maar niet nieuw. Dit is wat er al die tijd al gaande is in de wereld en er zijn duizenden mensen die te maken hebben met dit terreur.
Het heeft geen zin om een schuldige aan te wijzen en het is simpelweg ook onmogelijk. Er is niet een schuldige, het is iets wat al jaren lang broeit en bijna onmogelijk te bestrijden is aangezien er niet te strijden valt tegen mensen die hun leven geven voor een voor hun ‘hoger doel’. Het is terreur en het kan overal gebeuren. Dat is het enge, maar dat is ook precies het doel. Angst, onrust en verdeeldheid zaaien.
Nu ga ik niet zeggen dat we niet bang mogen zijn. Angst is een logische reactie, het is gewoon doodeng. Maar angst is ook een slechte raadgever. Ik denk dat het nu belangrijk is om deze angst om te zetten in een gevoel van saamhorigheid. Er valt niet te strijden tegen mensen die hun leven willen geven, maar weet je waar ook niet tegen te strijden valt? Tegen mensen met hoop en vooral ook liefde.
Nu is het moment om elkaar te steunen, een ‘team’ te vormen en ons te richten op dingen die we wel in de hand hebben. Niet hoe anderen ons behandelen, maar wel hoe wij elkaar behandelen. Laten we ons inzetten voor het blijven vormen van een liefdevolle en vrije samenleving waarin er voor iedereen plaats is en we niet handelen uit angst maar uit liefde.
Stay strong. Team Up. Let love rule.