Waarden en normen

P.B.Panday 27 okt 2015

Er zijn mensen die allerlei excuses gebruiken om anderen te kunnen discrimineren of op hen neer te kijken. Een aantal van die redenen kunnen zijn: rijkdom, intellect, huidskleur en afkomst. Wat mij intrigeert is de discriminatie op basis van waarden en normen. Als wij het hebben over waarden en normen denken wij vaak aan al het goede dat daarvan komt. Toch komt er meer ellende en gevaar van deze twee begrippen dan wij het voor mogelijk houden.

Waarden en normen, die gekoppeld zijn aan de cultuur, zijn minder zwart/wit van aard dan die welke gekoppeld worden aan de religie. Aangedreven door de geestelijken kunnen fanatiekelingen, ook bekend als fundamentalisten, zeer gevaarlijk worden. Ze worden zo gehersenspoeld in de verdediging van “hun” waarden en normen, dat ze er zelfs niet voor terugdeinzen om te moorden of door zichzelf op te blazen zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Deze arme sloebers beseffen niet dat de waarden en normen waarvoor ze zichzelf opofferen, niet eens bestaan en ook niet dat zij worden gebruikt en misbruikt door de geestelijke leiders voor het eigen gewin.

Dit wil ik verduidelijken met het volgende. Geen enkele Christen, Hindoe of Moslim kan voor de volle honderd procent leven naar de waarden en normen of wetten en regels van respectievelijk de Bijbel, de Bhagwad Geeta of de Koran. Wij zijn helemaal niet zuiver of puur en dat wordt met de dag erger. Door handel, internet en andere ontwikkelingen raakt onze cultuur steeds meer verbasterd. En ten goede. Wij nemen elkaars gedragingen en leefwijzen geheel of gedeeltelijk over. Niemand ontkomt hieraan. Wij moeten dat voor een betere wereld en om te kunnen overleven. Als iemand toch het tegendeel denkt te kunnen beweren, dan is die niet goed bij zijn/haar hoofd. Onze gemeenschappen worden steeds meer multicultureel.

Ik heb waardering voor mensen die nonchalant doen en leven alsof zij geen cultuur of religie hebben en ook geen waarden en normen. Juist die mensen zijn in mijn optiek de zuiverste zielen met de hoogste waarden en normen die je kunt tegenkomen. Het zijn mensen met wie je zonder voorzichtig te zijn over van alles en wat kunt praten. Zij zijn niet bekrompen of kortzichtig. Het zijn mensen die zorgen voor tolerantie, vooruitgang en een vreedzame wereld. Chapeau voor deze verheven geesten.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarden en normen
Sluiten