ARCHITECTONISCHE VERKRACHTING

Fons Nijpels 27 okt 2015

Rotterdam wordt tegenwoordig veel bezocht vanwege zijn moderne architectonische hoogstandjes zoals het Centraal Station, Markthal, Erasmusbrug, en vele anderen.

En inderdaad: er valt veel schoons te zien en te genieten!

Dat geldt ook voor al wat oudere bouwwerken zoals concertgebouw ‘De Doelen’, dat volgend jaar zijn 50e verjaardag viert. Bij de opening in 1966 waren de bouwkundige kritieken zeer lovend, met name herinner ik me de roemvolle woorden over de fraaie, open buitengevel van sjieke witte steen, en het koperen dak, dat inderdaad in de loop der tijd door erosie de gewenste groene (Rotterdamse!) kleur heeft gekregen. En verder ook de mooi vrijstaande ligging, inmiddels wel veranderd door niet al te zeer storende hoogbouw rondom, maar gelukkig wel op enige en gepaste afstand.

Wat echter ‘De Doelen’ goeddeels heeft bedorven is het recente gebouw van ‘Codarts’, dat half over ‘De Doelen’ heen werd gebouwd. Ik kom daar veelvuldig langs en blijf het maar super lelijk vinden. Het lijkt wel of het nieuwe ‘Codart’ gebouw zijn oudere buur bespringt en honds verkracht. De architect die hiervoor verantwoordelijk is verdient naar mijn mening een levenslang beroepsverbod. Want je kunt het natuurlijk niet maken om het erkende monument van een ander op een dergelijke ingrijpende manier aan te tasten.

Nu zitten we dus opgescheept met een op zich fraai, monumentaal gebouw uit de wederopbouwperiode, ‘De Doelen’ dus, dat permanent wordt ontsierd door een als het ware erop gedrukte halve verdieping, als een soort groot uit de toon vallend aquarium, dat het oorspronkelijke ontwerp fundamentaal aantast en deklasseert tot een weggedrukt, onder de last en mishandeling zuchtend stumpertje.

Het gebouw van ‘Codarts’ aan het Kruisplein verdient sowieso al niet een schoonheidsprijs, maar nu het ‘De Doelen’ van de westkant uit het zicht heeft gehaald en zijn buur haast verplettert, is hier sprake van een miskleun waar we nog jaren mee zitten opgescheept.

Ik mag lijden dat het ‘Codarts’ gebouw spoedig blijkt te lijden aan onherstelbare betonrot en daarom afgebroken moet worden. Laten we dan niet de fout maken om die ruimte opnieuw te bebouwen, maar gebruiken om het zicht op ‘De Doelen’ te herstellen, zoals het ooit bedoeld was.

Reageer op artikel:
ARCHITECTONISCHE VERKRACHTING
Sluiten