Televizier Drama

Gisteravond was het weer zo ver. Het circus van de Televizierring. Voor programma’s natuurlijk een mooie prijs, maar de show erom heen vond ik persoonlijk verschrikkelijk. Zwak gepresenteerd, zwak idee en Art Rooijakkers mag blij zijn dat de parachute niet een keer weigerde, zo vaak als hij het vliegtuig is gedonderd. Maar daar wil ik het niet over hebben, ik wil het hebben over de uiteindelijke winnaar, Syndroom van Johnny de Mol.

Mijn persoonlijke favorieten waren Streetlab en Humberto voor de zilveren ster, maar toen puntje bij paaltje kwam, begon ik toch te twijfelen. Want eigenlijk kan toch alleen Syndroom die prijs winnen? Achter welk ander programma ligt nou zoiets moois, zoiets “puur voor de mens iets willen betekenen”? Ik kan alleen op Syndroom komen en daar ligt nou meteen mijn grote probleem.

Want dan ga ik nadenken. Wat als het niet uitgezonden werd? Wat als er wekelijks niet weet ik veel hoeveel kijkers inschakelen? Gaat dit programma dan door? Welke rol dient het programma? Wordt het gemaakt voor de mensen, die zo gelukkig worden van het programma, van Johnny? Of wordt het gemaakt voor ons, de gezegende Nederlander, lekker met een zak chips en een fles bier op de bank kijkend naar die grappige mensjes met het syndroom van Down… Ik ben er bang voor.

Waarom moet alles ter vermaak en entertainment maar meteen uitgezonden worden? Ik hoop zo dat Johnny dit ook zou willen doen als er geen programma was, als er geen kijkcijfers waren! Gewoon, omdat het goed voelt wat voor die mensen te betekenen! Niet voor die tonnen op de bankrekening, niet eens voor die Televizierring, maar voor de oprechte vreugde, vreugde die gisteravond nog zo mooi tot uiting kwam. Ze hadden de avond van hun leven en dát is het kostbare en belangrijkste!

Misschien denk ik er gewoon te romantisch over. Moet er gewoon aan verdiend worden, om het te laten slagen. Toch blijf ik hopen dat het niet bij een programma blijft voor Johnny. Dat hij net wat verder gaat, achter de schermen, met geen enkel ander belang dan dat van de mensen die hij wil helpen. Als ik het iemand zie doen, is hij het wel.

Gefeliciteerd met je ring Johnny!