Wie ben jij zonder media?

IrisEsser 17 okt 2015

Stel je voor, een leven zonder nieuwsberichten. Wat zou het met je doen? Wie zou je dan zijn?

Je hebt nog nooit van vluchtelingen gehoord, laat staan dat ze binnen afzienbare tijd je buren worden. De economische crisis en de troonswisseling gaan aan je voorbij. Je weet niet dat er weleens vliegtuigen neerstorten, hetzij door een depressieve piloot of vanwege een terroristische aanslag. Je hebt geen idee of en waar er oorlogen worden gevoerd en waarom. Van hervormingen in het zorgstelsel of van de profeet Mohammed heb je nog nooit gehoord. En zussen die een belastende verklaring afleggen tegen hun broer? Het zal je een worst wezen.

Je ziet rode en gele pieten in het winkelcentrum en hebt geen idee waarom. De zwarte schmink was vast uitverkocht. Meer kun je er bij gebrek aan kennis niet van maken. En daardoor heb je er ook geen mening of oordeel over. Je hebt slechts een vermoeden, die nergens op is gebaseerd.

Jouw collega vertrouwt je toe dat zijn huis onder water staat en je vraagt je af hoe hij dat nou weer voor elkaar heeft gekregen. De man heeft altijd wat. Je antwoordt dat je nog een logeerkamer vrij hebt. Je hebt nog nooit gehoord van de term die wordt gebruikt om aan te geven dat de waarde van je huis lager is dan de lening die je ervoor afsloot. Laat staan dat je er iets van vindt.

Tijdens de verjaardag van je zus hebben ze het over Holleeder en de belastende verklaringen van zijn zussen en ex-vriendin. Ze hebben het over de tapes die zijn vrijgegeven. Je zus vindt het bizar. Je zwager wijst haar erop dat het OM er belang bij heeft om meneer Holleeder voorgoed achter de tralies te krijgen en is niet onder de indruk van de tapes. Er ontstaat een felle discussie tussen hen. Zus heeft haar oordeel al gevormd. Waar meneer Holleeder van wordt verdacht kan ze niet vertellen, maar schuldig is hij. Zwager had niet een deel, maar de hele tapes willen horen. Wat zus interpreteert als een dreigement kan volgens hem ook als ‘behoeden voor’ worden geïnterpreteerd.
Zwager weet dat de media invloed heeft op zijn beeldvorming. Hij volgt het nieuws nauwlettend en zoekt daarom altijd naar wat er niet wordt vermeld. Voor zover dat mogelijk is, wil hij niet dat de media zijn beeldvorming bepaalt.

Berichtgeving beïnvloedt ons en heeft zijn weerslag op ons denken en handelen. Dit wordt (soms bewust) beïnvloedt.

Als we nou eens met deze kennis alle nieuwsberichten in ons opnemen. Wie zouden we dan zijn?