TABAKSZIEK

Fons Nijpels 23 okt 2015

In het nieuws was de melding dat Johan Cruijff longkanker heeft. Dat is vreselijk voor hem (en zijn familie) want we weten hoe levensbedreigend dat is. Ik wens hen sterkte en genezing.

Nieuw is wel dat de media er nadrukkelijk bij vermeldden dat hij een ex-roker is; er werd dus een direct verband gelegd tussen zijn ziekte en het vroegere roken, en dat is volledig nieuw. Doorgaans wordt dat verband juist NIET gelegd, een taboe waar ik al vaker op gewezen heb. Het is onweerlegbaar zo dat longkanker bijna altijd wordt veroorzaakt door actief – en ook passief tabakrookgedrag. En dat geldt in iets mindere mate ook voor vele andere kankers als aan mond, slokdarm, maag, borst en blaas. Er mag gerust gezegd worden dat tabaksgebruik bij ELKE kanker een negatieve rol speelt, en dat het daarnaast nog veel andere ernstige ziekten veroorzaakt aan hart, longen, bloedsomloop en nog zo het een en ander. En zelfs al je er niet direct aan dood gaat, veroorzaakt het ook nog veel invaliditeit. Helaas zijn de meeste rokers zich hiervan niet voldoende bewust, laat staan als het over ‘passief’ roken gaat, meeroken dus, ofwel blootstelling aan SHS (second-hand smoke).

Nieuw is nu dus dat duidelijk gesproken wordt over een tabaksziekte, en dat is een enorme stap die ertoe zal bijdragen dat de kennis over de effecten van roken eindelijk alom bekend raken. Want er lopen nog steeds ontkenners rond; Johan Derksen is er zo een. Die beweert publiekelijk dat zijn sigaarroken minder gevaarlijk is, omdat hij de rook niet inhaleert. Pure kletskoek: een sigaar produceert 80 x meer gifstoffen dan een sigaret en ook als je niet inhaleert komt er gif in je longen, namelijk via de lucht in de omgeving die hij inademt. Tenzij hij uitsluitend buiten rookt met de rug gekeerd naar windkracht 10.

Het is goed dat de media er niet langer om heen draaien: longkanker is een typische tabaksziekte. Dat duidelijk maken verhoogt de kennis over de effecten van roken en dat is nog steeds hard nodig. Ik mag dus hopen dat de media hiermee doorgaan en voortaan longkanker een tabaksziekte noemen. Niet om de patient iets na te dragen, die heeft het al zwaar genoeg, maar om de waarheid niet te verhullen. En is daar de journalistiek niet voor uitgevonden?