Oproep: lieve, vrolijke mensen gezocht!

jmalubbers 29 okt 2015

We worden dagelijks overspoeld met een oneindige lading negativiteit. Niet alleen leggen media schijnbaar graag de focus op zwaarmoedige berichtgeving, internet is een dagelijks platform voor velen om overal hun vaak wrede (en vaak ook ongevraagde mening) over te geven. En dit gaat dan in de orde van grote tot totaal onbelangrijke zaken zoals het eventuele botox-gebruik van Yolanthe.

De fenomenen pesten, racisme en discriminatie bestaan al lange tijd en worden al lang bestreden. Toch, hoewel iedere dag weer een nieuwe stap naar de toekomst gezet wordt en we steeds verder de 21e eeuw in gaan, lijkt het alsof we op het vlak van deze fenomenen iedere dag een stap terug naar een steeds verder verleden zetten. De technologieën van vandaag worden gebruikt als middel voor wat we gisteren al achter ons hadden gelaten. Of eigenlijk hadden moeten laten. Facebook staat vol met ronduit kwetsende, onbeschofte reacties die mensen zelden recht in het gezicht van de medemens geven. Waarom wel online? Vallen deze – waarschijnlijk vaak met onschuldige intentie geplaatste – reacties ook niet gewoon onder pesten? Cyberpesten?

Echter wil ik met deze column niet zeiken op alle zeikers en pesters. Zelf mee te doen aan de negativiteit. Juist niet! Ik vind het echter echt treurig om te zien hoe mensen (online) met elkaar om gaan. Gelukkig hoor ik af en toe ook hoopvolle geluiden. Van Johnny de Mol, die met zijn Gouden Televizier-Ring gala speech recentelijk nog opriep tot liever gedrag, bijvoorbeeld. Zo zijn er zeker veel meer mensen die er net zo over denken als mij en Johnny. Laten we de trend dus doorbreken. Ik wil een tegenoffensief! Hallo lieve mensen, waar zijn jullie? Jullie bestaan nog in groten getale, dat weet ik zeker. En zeker ook in grotere getale dan de mensen met oprecht nare intenties. Laten we met zijn allen meer positieve berichten de wereld in sturen dan negatieve. Laten we elkaar complimenten geven, steun betuigen en begrip tonen. Laat liefde, vriendschap en vriendelijkheid eens de boventoon voeren. Niet alleen tegen je naasten, maar ook tegen de vreemdeling die nu tegenover je zit in de trein. Of tegen die vreemdeling op internet. Geef on- én offline eens wat vaker een glimlach. Een klein gebaar van jou kan iemand ander zijn dag groots maken.

Lieve mensen: ga zo door. Aan de rest wil ik vragen of jullie alsjeblieft wat liever kunnen zijn voor de medemens. Reken maar dat het dan ook zonniger wordt in jouw eigen leven. Bij voorbaat dank :).