HOLO

Het is een verschijnsel dat zich in geconcentreerd verband vooral verspreidt vanuit de kernen van de grote steden. Het wordt meer en meer verspreid en heeft te maken met een groeiende onverschilligheid. Of met onverschillig gedrag, als dat niet hetzelfde is. Het meervoud van gedrag is gedragingen. Die zijn er namelijk in veelvoud. Zoals bijvoorbeeld hard praten in stiltecoupés in treinen. Daar hangen weliswaar stickers op en naast de deuren, maar onverschillige mensen zien die afbeeldingen niet. Dat geldt ook voor de op de ramen geplakte signalen. “Stilte”. Silence”. Dat kun je toch echt zien als meertalig. Terwijl de meeste mensen die zich per trein laten vervoeren toch echt wel kunnen schrijven of tenminste lezen. Anders kun je geen kaartje kopen of inchecken. Zonder dat reis je zwart.
Stilte in stiltecoupés is inmiddels een soort grijs gebied geworden. Als je het lef hebt om er iets van te zeggen, loop je kans te worden afgebekt. Of door iemand niet al te gastvrij te worden gevraagd om mee te lopen naar een stil straatje. Hij dacht me daar iets te leren dat mores wordt genoemd. Volgens mijn woordenboek is iemand mores leren iemand leren hoe het moet. Daar is mijn beleving dan toch echt anders in. De uitnodiging heb ik afgeslagen, of naast me neergelegd. Zonder ook maar een duimbreed toe te geven.
Als iemand zich om welke reden ook enthousiast uit, prima. Daar kun je, als het aanhoudend is, iemand op aanspreken. Zoals ook hier in mijn woonomgeving, waar telkens eenzelfde mensensoort tot laat in de avond of tot diep in de nacht zit te tetteren met ramen en deuren open, liefst nog vanaf hun balkon. Zacht “st” fluisteren helpt niet. Schreeuwen heeft geen zin, want dan krijgen anderen daar last van. Dat is niet wat ik wil. Aanbellen bij de blatelaars heeft geen zin. Daarbij zijn ze nauwelijks aanspreekbaar. Deze specifieke gevallen zijn studenten met blijkbaar ook tijd zat.
Vergeleken met de binnenstad van Amsterdam valt het eerlijk gezegd nog wel mee. Toegegeven, er is een gezin dat net als daar met eigen fietsen het trottoir blokkeert voor anderen. Dat lijkt vergelijkbaar. In de Amsterdamse Pijp is dat inmiddels tot gewoonte geworden, net als ook nachtelijke herrie. Veroorzaakt door hetzelfde soort mensen als meestal in de zogeheten stiltecoupés. Ze zijn in de regel hoger opgeleid. Dat staat verminderde sociale ontwikkeling niet in de weg. Hoger opgeleid, lager ontwikkeld. HOLO.