Mijn wereld op pauze

EmmaBouwheer 12 okt 2015 / 06:43 uur

Dat moment waarin je je hele tas overhoop haalt, je bijna in huilen uitbarst en je het gevoel hebt dat je leven van je is afgepakt. Totale paniek. Je telefoon is gestolen. Daar zit je dan, zonder muziek, zonder agenda, zonder foto’s, zonder enige vorm van sociaal contact met de buitenwereld.

Maar dan overwint het gevoel van rust. Het moment is daar dat je heel even niet wordt afgeleid tijdens een gesprek, een hoorcollege of een vergadering door dat trillende mobieltje of die knipperende lampjes die roepen om aandacht.

Even helemaal niets.

Even ben je niet altijd doorlopend beschikbaar voor de buitenwereld. Je status staat nu even niet op ‘available’ . In plaats hiervan is er tijd om echt om je heen te kijken en je te concentreren op wat er in de omgeving gebeurt. Dan pas zie je eigenlijk hoe idioot ongezellig telefoongebruik eruit ziet. Mensen met gebogen hoofden, hun gezicht verlicht door het display van hun scherm. Niemand kijkt meer op of om.

Ik kijk door het raam naar buiten en zie de voorbij flitsende bomen. Ik zie hoe de blaadjes langzaam van de bomen vallen, hoe de trein stopt en weer in beweging komt. Ik zie door mijn eigen ogen hoe de meeuwen poepend voorbij vliegen, zo op het hoofd van een voetganger, in plaats van op mijn beeldscherm.

In plaats van het accepteren van evenementen en vriendschapsverzoeken op Facebook, is er nu ruimte om na te denken. Om na te denken over herinneringen. Leuke herinneringen, fijne herinneringen. Terwijl ik naar buiten kijk, zie ik mensen hard fietsen, tegen de wind in. Zelfs zij kijken naar de telefoon die ze krampachtig vasthouden tijdens het fietsen.

Waarom zien we altijd alles door een beeldscherm? Eigenlijk kunnen we hier ook niets aan doen. Het is de hectiek van deze tijd met de snelle technologische ontwikkelingen en de sociale media. Al die nieuwe applicaties, snufjes en technologie. Het is knap wanneer je dit kunt bijhouden.

En dan te bedenken dat ik dit alles opschrijf in de trein. Op een visitekaartje nota bene, wegens gebrek aan notities – die ik normaal gesproken op mijn mobiele telefoon heb staan.

Binnen één tot drie werkdagen wordt mijn nieuwe telefoon thuis bezorgd. Besteld via het internet. Wat zouden we ook zonder moeten?

Maar nu is mijn wereld even rustig. Nu staat mijn wereld op pauze.

Reageer op artikel:
Mijn wereld op pauze
Sluiten