Nederland, waar ben je mee bezig?

evaspijker 10 okt 2015 / 19:05 uur

Alleen, arm en verloren in een land waar je niet thuishoort en niet welkom bent. Een land waar er kreten op je raam geschilderd worden en je de meest vreselijke termen naar je hoofd geslingerd krijgt. Uitgescholden en vernederd in een hoekje. Voor mij is dit slechts een droom, een vreselijke nachtmerrie. Maar voor vluchtelingen die in Nederland aankomen is dit de harde realiteit.

Getraumatiseerd door de afschuwelijke dingen die zij gezien hebben, door de mensen die ze zijn verloren of achter hebben moeten laten. Pijn, heimwee en verdriet naar het land waaruit ze gevlucht zijn, helemaal naar Nederland. Nederland, een land waarvan men hoopt om met open armen ontvangen te worden na zo’n afschuwelijke tijd. Maar dat is verkeerd gedacht. De vluchtelingen worden bedreigd, uitgescholden en bestormd alsof het een ware revolutie is. Nederland, waar ben je mee bezig?
Is het nou echt nodig om het leven van deze mensen extra zuur te maken na zoveel ellende? Dit gaat niet om overbevolking, terrorisme, gelukzoekers en de IS. Dit gaat om het redden van onschuldige mensenlevens.

Stel je voor, je bent zelf een vluchteling. Getroffen door een strijd die niet de jouwe is. Getekend voor het leven en doodsbang om vermoord of gemarteld te worden in je eigen land. Je moet halsoverkop vertrekken, je kunt amper iets meenemen en laat alles achter wat je lief is. Op weg naar een nieuw land met een vreemde taal waar je niets en niemand kent.

Het enige waar deze mensen om vragen is een nieuwe start. Een nieuw begin in een nieuw land zonder oorlog. Een land waar hun kinderen een kans krijgen en rustig buiten kunnen spelen zonder zorgen. Maar aangekomen in dit land voelt het als een persoonlijke strijd. Een persoonlijke oorlog waar zij iedere dag weer tegen moeten vechten in de hoop dat het beter wordt.

Wij leven in een land waar iedereen gelijk is en geaccepteerd wordt. Waar iedereen in zijn of haar waarde gelaten wordt, hoe je ook bent en wat je ook doet. Waarom geldt dit dan niet voor hen? Waarom moeten zij bedreigd, uitgescholden en bestormd worden? Ik ben teleurgesteld in de mensen met wie ik mijn land deel. Juist omdat wij het in Nederland zo goed hebben ten opzichte van vluchtelingen. Over het algemeen hebben we alles wat ons hartje begeerd. Waarom kunnen we niet samen delen? Al is het maar voor één keer.

Reageer op artikel:
Nederland, waar ben je mee bezig?
Sluiten