Iedereen vertelt een verhaal dat verkoopt

Han Maas 17 okt 2015 / 20:05 uur

Iedereen vertelt een verhaal, zijn eigen verhaal of dat van een ander of anderen.
Is het een waar verhaal, verzonnen, of aangedikt? En als het een verzonnen verhaal is, wie heeft het dan tot waarheid verheven…?

In Amstelveen willen de joden geen vluchtelingen. Te veel moslims onder hen…
Het is hun verhaal; gebaseerd op gevoel en angst. Een waar verhaal?

In Rotterdam sprak burgemeester Aboutaleb de verontruste burgers toe in een tent. Dom, want er was meer belangstelling dan dat er stoelen waren. Waarom niet een grotere locatie gezocht? Of was dit expres in een tent georganiseerd zodat de mensen de sfeer van vluchtelingen konden proeven: ‘Hoe zou jij je voelen in een tent? zeker nu het al vroeg koud wordt…’
De tent was dus te klein. Diverse mensen stonden voor een gesloten hek dat maar niet opzij wilde gaan: uit veiligheidsoverwegingen gesloten.
‘Wilt u met uw handen van het hek afblijven?’ vroeg een agent aan een man – een man met een stereotiep uiterlijk van iemand die nou juist zoiets doet (als vooroordelen toch al gebezigd worden, vooral in de context van het thema van gisteravond in Rotterdam).
Nogmaals rammelde de man het krakkemikkige hek heen en weer. ‘Ik kom hier alleen maar om mijn zegje te doen!’ zei hij met de camera op zich gericht. Prompt kreeg ie een paar tikken met een wapenstok.

Ondertussen werd in de tent Aboutaleb z’n mond gesnoerd. Laat die man nou toch even zijn zegje doen, dacht ik. Uit zijn mond komen in ieder geval fatsoenlijke woorden; fatsoenlijker bestaat niet. Of die woorden bevredigend zijn, is een ander verhaal: waar of nietwaar.

In Amsterdam kregen ‘uitverkorenen’ ruimschoots de tijd om te zeggen wat ze wilden. De hele familie de Mol kon uitgebreid iedereen bedanken voor de Televizier-prijzen die varieerden van ‘Ster’ tot ‘Ring’. En natuurlijk hielden ze weer van iedereen.
Bij herhaling na herhaling zagen we fragmenten van het winnende programma ‘Syndroom’. Aandoenlijk, zeker. Leuk en met passie en liefde gepresenteerd. Maar is het toch niet een beetje kijkcijfers scoren over de rug van minderbegaafden? Klopt het verhaal wel?
Jan Slagter, de man van Omroep Max was ‘verdrietig’, ‘teleurgesteld’, dat zijn ‘Heel Holland Bakt’ niet was genomineerd omdat volgens hem het verkiezingssysteem niet deugt: ouderen hebben dikwijls geen internet en kunnen daardoor niet stemmen.

Wie had het beste verhaal? Of het waar is doet er niet toe, zolang je het maar kan verkopen.

Reageer op artikel:
Iedereen vertelt een verhaal dat verkoopt
Sluiten