HOREN

Fons Nijpels 14 okt 2015 / 19:15 uur

Als senior merk ik dagelijks dat ik senior ben. Het gaat allemaal niet meer zo vlot, een pijntje hier, en een onbegripje daar. Ook het gehoor is niet meer 100%, nooit geweest trouwens, maar zolang ik de klok in de kamer kan horen tikken, behoef ik geen versterking. Een apparaat in het oor is misschien wel gehoorverbeterend, maar zeker geen onverdeeld plezier.

Van veel mensen in mijn omgeving zie ik dat ze ook last hebben van hun hoorapparaten, en die zelfs soms uitzetten of thuis laten, en dan toch nog heel best kunnen communiceren en participeren. Dus zo hoog-nodig is zo’n duur apparaat blijkbaar lang niet altijd.
Maar tegelijk kun je geen radio of tv aanzetten, geen krant of blad open slaan, of je stuit wel op een reclame van een of andere hoorapparaten leverancier. Blijkbaar wordt er veel geld aan deze handel verdiend, anders zou deze enorme reclame inspanning niet terugverdiend worden!

Maar wat ze doen is geen reclame maken voor hun waar, nee ze lokken met een test! Die is natuurlijk GRATIS, roepen ze keihard om het maar te laten doordringen. En reken er maar op dat als je je laat verleiden tot zo’n test, je geheid een hulpstuk wordt aangepraat, want er is geen senior te vinden met een gehoor als van een tiener. En daar gaat het natuurlijk om: een duur apparaat aanpraten. Vaak beweren ze dan ook nog dat dat ook GRATIS is omdat de kosten vergoed worden door de ziektekostenverzekering. Alsof we daar geen geld aan kwijt zijn! En hoe meer hoorapparaten er voorgeschreven worden hoe hoger de premie zal worden.

Ik krijg er meer dan genoeg van om vele malen per dag te worden herinnerd aan mijn lichamelijke aftakeling. Dus ik vraag die bedrijfstak: mag het astublieft een kilootje minder? Dit is pure overkill! We weten heus wel dat u er bent, en weten u te vinden, indien nodig.

Tegelijk zou ik tegen mijn mede-senioren willen zeggen: u merkt wel als u toe bent aan hulp bij het horen, en anders herinnert uw omgeving u er wel aan. Die hoorapparatenwinkeliers hebben zo hun eigen belang met u aan een apparaat te krijgen. Op onze leeftijd moeten we soms aanvaarden dat niet alles meer functioneert zoals vroeger. En veel daarvan kan nou eenmaal niet verholpen worden. Dus laat u niet zo snel verleiden tot zo’n hoortest, praat eens met mensen die zo’n ding hebben, en wat ze er van vinden. Dan komt u er achter dat het heus niet allemaal zo’n pretje is als de reclame u voorhoudt.

Zo’n hoortoestel kan altijd nog!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
HOREN
Sluiten