“Een gemiddelde kleuter heeft meer empathie”

Rickie313 14 okt 2015 / 18:10 uur

Gisteren heb ik na lange tijd weer eens met Firas afgesproken, de Syrische vluchteling die een jaar geleden tijdelijk in de IJsselhallen naast mijn huis kwam te wonen, na in totaal twee jaar op de vlucht te zijn geweest. Hij heeft in Syrië vrienden en familie voor zijn ogen verloren en is zonder enige reden dagen, zo niet weken lang zowel lichamelijk als psychologisch gemarteld door de politie. Er was in die tijd (en nu nog steeds) veel negatieve berichtgeving in vooral social media waarop ik besloot er eens heen te gaan om zelf te kijken, en een kwartier later zaten we op mijn kamer dik te chillen.

Firas was me enorm dankbaar omdat hij voor het eerst in lange tijd zich warm en welkom voelde, en gaf me toen hij 2 dagen later naar ter apel verplaatst zou worden een van de weinige dingen die hij mee had genomen van zijn thuis als dank voor mijn vriendschap, zijn blokfluit. Weigeren zou een belediging zijn, dus ondertussen kan ik mijn huisgenoten al met verschillende deuntjes wakker fluiten.

Nu woont Firas in Amsterdam en is hij hard bezig om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en om in te burgeren als Nederlander. "Nederland is vergeleken met Syrië een paradijs van vrijheid."

Ik hoor vaker dan ik wil uitspraken over vluchtelingen waar ik keihard van wil kotsen. Intens boos kan ik er van worden. Het lijkt soms alsof er door sommigen vergeten wordt dat dit precies net zoals zij ook mensen zijn. "grenzen dicht, ons land, eigen volk eerst, gooi ze in de oceaan", etcetera. Het niveau is vaak ver te zoeken (bij gemiddelde kleuters vind je meer empathie) en meestal wordt er als reactie daarop gezegd iets in de trant als "stuur dat soort mensen maar eens naar Syrië toe", maar dat gun je niemand.

Een leven gevuld met enorme angst voor dingen die erger zijn dan de dood, dat is voor de meesten van ons niet te bevatten. Daarom mogen we blij zijn dat er hier een plekje voor ons en voor hen is, waar we ons veilig en wel kunnen voelen. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
“Een gemiddelde kleuter heeft meer empathie”
Sluiten